Ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl. zmielonych migdałów
- 1/2 szkl. zmielonych orzechów laskowych
- 1/3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. płatków migdałowych
Jajka ubijać z cukrem na puszystą, kremową masę (przez ok. 10 minut). Wsypać orzechy i migdały, delikatnie wymieszać łyżką. Do tego przesiać mąkę i ponownie wymieszać. Masę rozdzielić do dwóch jednakowych, okrągłych form (18 cm średnicy), wyścielonych pergaminem. Wierzch jednego z ciast posypać płatkami migdałowymi. Obydwa ciasta wstawić do piekarnika (jak się nie zmieszczą to można upiec pojedynczo) i piec 15-20 minut. Lekko ostudzić, następnie wyjąć z form i wystudzić całkowicie na kratce kuchennej.
Masa:
- 100 g czekolady półsłodkiej
- 1 łyżka masła
- 1 i 1/4 szkl. słodkiej śmietanki (30%)
Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do małego garnuszka. Wstawić to do większego garnka, wypełnionego wrzącą wodą i podgrzewać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie garnuszek wyjąć z wody, odstawić na bok, dodać masło, dobrze wymieszać i lekko przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladą.
Jeden placek (ten bez płatków migdałowych) posmarować masą i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem wierzch można posypać cukrem pudrem.
czwartek, 24 czerwca 2010
Ciasto migdałowo-orzechowe z masą czekoladową (Almond & Hazelnut Gâteau)
Osobiście uważam, że orzechy z czekoladą to jedno z najlepszych połączeń smakowych. A to ciasto zdecydowanie zbyt długo czekało, żebym je zrobiła, tym bardziej, że jest całkiem proste w wykonaniu. Polecam :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda apetycznie, kompozycja smakowa też do mnie przemawia.
OdpowiedzUsuńNa jakąś uroczystość rodzinną jak znalazł.
Pozdrawiam
Już się cieszę na myśl, że to ciasto zrobię.
OdpowiedzUsuńnie powinnam oglądać takich pyszności o tak późnej porze, bo zaraz chce mi się jeść ;-) piękne to ciasto!
OdpowiedzUsuńJak cudownie wygląda to ciasto! Już sama nazwa zachęca do spałaszowania :) Pyszności Evenko u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Migdały, orzechy laskowe...ja też poproszę mały kawałeczek;)
OdpowiedzUsuńmogę z całym przekonaniem pdopisac się pod słowami o pysznym czekoladowo orzechowym połączeniu. lubię.
OdpowiedzUsuńTaak - orzechy i czekolada do świetny miks.
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda przepięknie!
Pozdrawiam! :)
Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne zdjęcia! I połączenie też fantastyczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Evenko jak zawsze apetyczne ciasto i śliczne zdjęcie do tego!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Beata
na pewno bym je polubiła. Zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńsmakować to ono musi wręcz wybornie :)
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko !
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o podpowiedź w jakiej temperaturze piec to ciasto i czy mogę dodać odrobinę proszku do pieczenia.
OdpowiedzUsuńTemp. pieczenia 180-200 st.C. Można dodać trochę proszku do pieczenia , ale nie jest on potrzebny ;-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto i wyszło naprawdę pyszne i godne polecenia.
OdpowiedzUsuńto ciasto jest tez super,wyroslo mi bardzo ,i to bez proszku,jest smaczne i latwe,polecam i dziekuje:)Ania.
OdpowiedzUsuńWitam, a czekolada półsłodka to jaka? Gorzka? deserowa? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBozena
Deserowa. Można też użyć po połowie gorzkiej i mlecznej.
Usuń