piątek, 26 listopada 2010

Ciastka z masłem orzechowym



Nie ma to jak sprawdzony przepis z opakowania. W oryginalnej nazwie był jeszcze dopisek, że to ciastka, którym nie można się oprzeć - i ja się z tym zgadzam :-) No chyba, że ktoś nie przepada za masłem orzechowym, ale myślę, że i takie osoby pokuszą się o chrupiące ciasteczko :-)



Składniki na ok. 36 ciastek:

- 3/4 szkl. kremowego masła orzechowego

- 120 g tłuszczu roślinnego typu "Planta"

- 1 i 1/4 szkl. brązowego cukru

- 3 łyżki mleka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (w oryginale 1 łyżka)

- 1 duże jajko

- 1 i 3/4 szkl. mąki

- 3/4 łyżeczki sody

- 3/4 łyżeczki soli (dałam tylko szczyptę)



W dużej misce połączyć masło orzechowe, tłuszcz, cukier, mleko i wanilię. Ubijać mikserem na średnich obrotach do połączenia się składników. Wbić jajko i ponownie ubić. Mąkę wymieszać z sodą i solą, dodać do masy i zmiksować na małych obrotach. Kłaść łyżką "kupki" z ciasta na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze, w dość dużych odstępach (ciasto wyszło na tyle gęste, że formowałam z niego w dłoniach kulki i spłaszczałam, zamiast nakładać łyżką). Na wierzchu każdego ciasteczka można zrobić wzorek za pomocą widelca. Piec w temp. 200 st.C przez 7-8 minut lub do momentu aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Studzić na blasze przez 2 minuty, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.

17 komentarzy:

  1. Jejku, cudne są! Ciastka z masłem orzechowym muszą być wspaniale smaczne.
    Śliczne zdjecia Evenko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O!Z nieba mi spadłaś z tym przepisem! W domu stoją 2 słoiczki masła orzechowego, które niedawno zrobiłam, a już się nam trochę przejadło

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te ciasteczka. Polaczenie slodkiego i slonego smaku jest po prostu boskie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Coraz więcej wersji tych ciasteczek spotykam na blogach, sama też kiedyś piekłam wg któregoś przepisu. Twoje mają ładny wzorek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :) Pięknie wyszedł Ci wzorek, taki wyraźny.

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne są! uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no to moze i ja sie na nie skusze!!wygladaja ciekawie.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Masło orzechowe? Moja miłość! Od pierwszej łyżeczki (a nawet łyżki...). ;))

    A ciasteczka wyglądają przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis jakby stworzony dla mnie, zapisuję i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. z chęcią, jak każde małe ciasteczka.
    cudeńka, urocze słodkości ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam akurat w domu masło orzechowe:) chyba się za nie zabiorę w ten weekend!

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm... z maslem orzechowym to juz brzmi pysznie:) i wygladaja cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłam te ciasteczka i wyszły bardzo dobre,wszyscy zachwyceni.Dziękuję za super przepis i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Abdurrahman Birmingham7 kwietnia 2013 13:02

    Zrobione, nie są one dobre, ani nie są nawet smaczne.

    Są przepyszne i wspaniałe!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam je po raz nie wiem który. Zawsze pyszne i delikatne!! Nie przestaną mnie zachwycać

    OdpowiedzUsuń