Nie ma to jak sprawdzony przepis z opakowania. W oryginalnej nazwie był jeszcze dopisek, że to ciastka, którym nie można się oprzeć - i ja się z tym zgadzam :-) No chyba, że ktoś nie przepada za masłem orzechowym, ale myślę, że i takie osoby pokuszą się o chrupiące ciasteczko :-)
Składniki na ok. 36 ciastek:
- 3/4 szkl. kremowego masła orzechowego
- 120 g tłuszczu roślinnego typu "Planta"
- 1 i 1/4 szkl. brązowego cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (w oryginale 1 łyżka)
- 1 duże jajko
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki soli (dałam tylko szczyptę)
W dużej misce połączyć masło orzechowe, tłuszcz, cukier, mleko i wanilię. Ubijać mikserem na średnich obrotach do połączenia się składników. Wbić jajko i ponownie ubić. Mąkę wymieszać z sodą i solą, dodać do masy i zmiksować na małych obrotach. Kłaść łyżką "kupki" z ciasta na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze, w dość dużych odstępach (ciasto wyszło na tyle gęste, że formowałam z niego w dłoniach kulki i spłaszczałam, zamiast nakładać łyżką). Na wierzchu każdego ciasteczka można zrobić wzorek za pomocą widelca. Piec w temp. 200 st.C przez 7-8 minut lub do momentu aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Studzić na blasze przez 2 minuty, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.
Jejku, cudne są! Ciastka z masłem orzechowym muszą być wspaniale smaczne.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjecia Evenko:)
O!Z nieba mi spadłaś z tym przepisem! W domu stoją 2 słoiczki masła orzechowego, które niedawno zrobiłam, a już się nam trochę przejadło
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasteczka. Polaczenie slodkiego i slonego smaku jest po prostu boskie.
OdpowiedzUsuńCoraz więcej wersji tych ciasteczek spotykam na blogach, sama też kiedyś piekłam wg któregoś przepisu. Twoje mają ładny wzorek :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym je schrupała
OdpowiedzUsuńPyszności :) Pięknie wyszedł Ci wzorek, taki wyraźny.
OdpowiedzUsuńcudne są! uwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńno to moze i ja sie na nie skusze!!wygladaja ciekawie.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe? Moja miłość! Od pierwszej łyżeczki (a nawet łyżki...). ;))
OdpowiedzUsuńA ciasteczka wyglądają przepięknie!
Przepis jakby stworzony dla mnie, zapisuję i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńz chęcią, jak każde małe ciasteczka.
OdpowiedzUsuńcudeńka, urocze słodkości ;]
Dziękuję Wam :-)
OdpowiedzUsuńMam akurat w domu masło orzechowe:) chyba się za nie zabiorę w ten weekend!
OdpowiedzUsuńmmm... z maslem orzechowym to juz brzmi pysznie:) i wygladaja cudnie:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam te ciasteczka i wyszły bardzo dobre,wszyscy zachwyceni.Dziękuję za super przepis i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZrobione, nie są one dobre, ani nie są nawet smaczne.
OdpowiedzUsuńSą przepyszne i wspaniałe!!!
Zrobiłam je po raz nie wiem który. Zawsze pyszne i delikatne!! Nie przestaną mnie zachwycać
OdpowiedzUsuń