środa, 24 listopada 2010

Sernik meksykański (Pay de queso)



Powiem krótko: ten sernik jest po prostu wspaniały ! Być może robiony ściśle według przepisu byłby bardziej kremowy, ale zapewniam, że i ze zwykłym białym serem wychodzi pyszny - delikatny, wilgotny, wręcz soczysty, a do tego bardzo dobrze daje się kroić. Wierzch można ozdobić owocami lub tartą czekoladą - ja jeszcze lekko ciepły posypałam groszkami czekoladowymi, które pod wpływem temperatury nieco się roztopiły i przykleiły do ciasta.





Składniki na formę 24-26 cm:

- ok. 300 g herbatników typu "petit beurre" lub "digestive" (zużyłam ok. 200 g)

- 250 g roztopionego masła (u mnie trochę więcej niż 1/2 kostki)

- 8 jajek

- 500 g serka kremowego typu 'Philadelphia'

- 500 g gęstego serka homogenizowanego

- 1 duża puszka (411 g) skondensowanego mleka niesłodzonego

- 1 duża puszka (533 g) mleka skondensowanego słodzonego



Ciastka zmielić (lub zetrzeć na tarce) i wymieszać z masłem, aż będą miały wygląd mokrego piasku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia . Masę ciasteczkową wysypać na dno tortownicy i dokładnie ugnieść. Na czas przygotowywania masy, tortownicę włożyć do lodówki.

Jajka ubić z 2 rodzajami mleka oraz serkiem. Powstałą płynną masę wlać do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez 1 godzinę. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto aż do wystygnięcia.

Przed podaniem udekorować tartą czekoladą lub owocami.


Uwagi:

1.Użyłam zwykłego białego sera twarogowego zamiast homogenizowanego i 'Philadelphia'.

2.Moje puszki z mlekiem miały mniejszą wagę.

3.Masa serowa jest dosyć rzadka i ma tendencję do wyciekania, dlatego należy jak najlepiej uszczelnić tortownicę.

4.Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze lekko ciepły sernik posypałam groszkami czekoladowymi, żeby trochę się roztopiły i przykleiły.





Za przepis dziękuję Agnieszce , która wyszperała go na forum.

32 komentarze:

  1. Evenko, wspaniały! Ja też go robilam i potwierdzam - jest przepyszny! Cudownie Ci wyszedł, bardzo mi się podoba :) Aż zatęskniłam za jego smakiem.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. te czekoladowe groszki.. kropelki, taka niby klasyczna ozdoba, a tak efektownie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglada!!! musi wspaniale smakowac :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik idealny :) Pieknie wyglada i jak patrze na jego gladka fakture to juz wyobrazam sobie jak musi smakowac. I rozplywac sie w ustach... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny! kolejny sernik, który koniecznie muszę zrobić!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Arabesko, ale cudny serniczek nam pokazujesz:)
    wyglada tak niesamowicie pysznie, ze bez wahania siegam po kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już od dawna chciałam zrobić ten sernik. Teraz chyba zrobię, bo za każdym razem, gdy go widzę, to wygląda cudownie i przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo atrakcyjnie! Takie kremowe delikatne serniki lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda:D
    ...a czy na dużej podłużnej blaszce też można upiec z takiej proporcji,czy bedzie za cienki??

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękny. Zjadłabym chyba pół blachy.

    OdpowiedzUsuń
  11. te foty są tak boskie, że nie trzeba mnie przekonywać co do smaku - wierzę że był nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a u mnie tak dawno sernika nie było.. jest piękny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dziękuję za komentarze :-)

    Espresso , to zależy jak duża ta blaszka ;-) Jeżeli nie przeszkadza Ci , że sernik będzie cieńszy , to możesz upiec na dużej (trzeba wtedy skrócić trochę czas pieczenia), tylko może być problem z wyłożeniem spodu masą ciasteczkową.

    OdpowiedzUsuń
  14. Planuję upiec to cudo w weekend, jednak nieco się waham. Ty jednak skutecznie umiesz człowieka przekonać, Evenko! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. O , to mi się podoba ! - zobaczysz , że nie pożałujesz :-) Tylko pamiętaj , żeby dobrze zabezpieczyć formę , jeżeli nie jest zbyt szczelna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda wspaniale, więc musi smakować równie bosko!
    Jaki wyrośnięty.Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  17. robilam sernik z mlekiem skondensowanym i rzeczywiscie wyszedl boski! niesamowicie kremowy. bedzie u mnie hitem na swiatecznym stole :-))

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wygląda. Te groszki czekoladowe. Jest taki równiutki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jaki cudnie wyrośnięty :) pięknie się prezentuje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmmm...genialnie wygląda Twój sernik:) do tego jeszcze te ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  21. zostałam skutecznie zachęcona do zrobienia tego sernika, zapisuję i przy pierwszej imprezie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wybitnie udana wersja - swoja droga ciekawe czy ktos sie juz pokusil o policzenie ile wersji sernika funkcjonuje na swiecie? :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Sernik absolutnie fantastycznie wygląda! Bez wątpienia zrobię go sobie :) Eeehh, tylko moja lista potraw do zrobienia coraz bardziej się wydłuża... Ale kiedyś zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Arabesko mam pytanie czy te masło do masy ciasteczkowej wcześniej roztapiasz czy dajesz normalne? ania

    OdpowiedzUsuń
  25. Masło ma być roztopione , zapomniałam dopisać. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzięki za odpowiedź :) dam znac jak zrobie :) ania

    OdpowiedzUsuń
  27. Mam pytanie gdzie kupujecie groszki czekoladowe ;) ?

    OdpowiedzUsuń
  28. A czym najlepiej uszczelnić tortownicę? jak włożę papier na boki a nie tylko na dno to boczki nie będą miały ładnego kształtu.

    OdpowiedzUsuń
  29. Moja tortownica jest w miarę szczelna , więc nigdy nie miałam potrzeby dodatkowego uszczelniania.
    Gdybym jednak musiała , to użyłabym folii aluminiowej. Urwałabym większy kawałek , położyła na dnie tortownicy , zacisnęła obręcz , a wystające brzegi zawinęłabym do góry , ale tak , żeby strona "matowa" folii była na zewnątrz (błyszcząca "odbija" ciepło).

    OdpowiedzUsuń
  30. Dzięki za wskazówki

    OdpowiedzUsuń
  31. Witajcie, wczoraj upiekłam ten sernik. Jest dość wilgotny i mocno zdominowany smakiem mleka skondensowanego a nie sera. W mój gust nie trafia... Zdecydowanie lepiej wygląda niż smakuje;)

    OdpowiedzUsuń