Powiem krótko: ten sernik jest po prostu wspaniały ! Być może robiony ściśle według przepisu byłby bardziej kremowy, ale zapewniam, że i ze zwykłym białym serem wychodzi pyszny - delikatny, wilgotny, wręcz soczysty, a do tego bardzo dobrze daje się kroić. Wierzch można ozdobić owocami lub tartą czekoladą - ja jeszcze lekko ciepły posypałam groszkami czekoladowymi, które pod wpływem temperatury nieco się roztopiły i przykleiły do ciasta.
Składniki na formę 24-26 cm:
- ok. 300 g herbatników typu "petit beurre" lub "digestive" (zużyłam ok. 200 g)
- 250 g roztopionego masła (u mnie trochę więcej niż 1/2 kostki)
- 8 jajek
- 500 g serka kremowego typu 'Philadelphia'
- 500 g gęstego serka homogenizowanego
- 1 duża puszka (411 g) skondensowanego mleka niesłodzonego
- 1 duża puszka (533 g) mleka skondensowanego słodzonego
Ciastka zmielić (lub zetrzeć na tarce) i wymieszać z masłem, aż będą miały wygląd mokrego piasku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia . Masę ciasteczkową wysypać na dno tortownicy i dokładnie ugnieść. Na czas przygotowywania masy, tortownicę włożyć do lodówki.
Jajka ubić z 2 rodzajami mleka oraz serkiem. Powstałą płynną masę wlać do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez 1 godzinę. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto aż do wystygnięcia.
Przed podaniem udekorować tartą czekoladą lub owocami.
Uwagi:
1.Użyłam zwykłego białego sera twarogowego zamiast homogenizowanego i 'Philadelphia'.
2.Moje puszki z mlekiem miały mniejszą wagę.
3.Masa serowa jest dosyć rzadka i ma tendencję do wyciekania, dlatego należy jak najlepiej uszczelnić tortownicę.
4.Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze lekko ciepły sernik posypałam groszkami czekoladowymi, żeby trochę się roztopiły i przykleiły.
Za przepis dziękuję Agnieszce , która wyszperała go na forum.
Evenko, wspaniały! Ja też go robilam i potwierdzam - jest przepyszny! Cudownie Ci wyszedł, bardzo mi się podoba :) Aż zatęskniłam za jego smakiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
te czekoladowe groszki.. kropelki, taka niby klasyczna ozdoba, a tak efektownie to wygląda.
OdpowiedzUsuńCudnie wyglada!!! musi wspaniale smakowac :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Sernik idealny :) Pieknie wyglada i jak patrze na jego gladka fakture to juz wyobrazam sobie jak musi smakowac. I rozplywac sie w ustach... :)
OdpowiedzUsuńCudowny! kolejny sernik, który koniecznie muszę zrobić!!!
OdpowiedzUsuńArabesko, ale cudny serniczek nam pokazujesz:)
OdpowiedzUsuńwyglada tak niesamowicie pysznie, ze bez wahania siegam po kawaleczek:)
Już od dawna chciałam zrobić ten sernik. Teraz chyba zrobię, bo za każdym razem, gdy go widzę, to wygląda cudownie i przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo atrakcyjnie! Takie kremowe delikatne serniki lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:D
OdpowiedzUsuń...a czy na dużej podłużnej blaszce też można upiec z takiej proporcji,czy bedzie za cienki??
Przepiękny. Zjadłabym chyba pół blachy.
OdpowiedzUsuńte foty są tak boskie, że nie trzeba mnie przekonywać co do smaku - wierzę że był nieziemski :)
OdpowiedzUsuńa u mnie tak dawno sernika nie było.. jest piękny!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńEspresso , to zależy jak duża ta blaszka ;-) Jeżeli nie przeszkadza Ci , że sernik będzie cieńszy , to możesz upiec na dużej (trzeba wtedy skrócić trochę czas pieczenia), tylko może być problem z wyłożeniem spodu masą ciasteczkową.
Planuję upiec to cudo w weekend, jednak nieco się waham. Ty jednak skutecznie umiesz człowieka przekonać, Evenko! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
O , to mi się podoba ! - zobaczysz , że nie pożałujesz :-) Tylko pamiętaj , żeby dobrze zabezpieczyć formę , jeżeli nie jest zbyt szczelna ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, więc musi smakować równie bosko!
OdpowiedzUsuńJaki wyrośnięty.Cudo!
robilam sernik z mlekiem skondensowanym i rzeczywiscie wyszedl boski! niesamowicie kremowy. bedzie u mnie hitem na swiatecznym stole :-))
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Te groszki czekoladowe. Jest taki równiutki :)
OdpowiedzUsuńjaki cudnie wyrośnięty :) pięknie się prezentuje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmmm...genialnie wygląda Twój sernik:) do tego jeszcze te ładne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńzostałam skutecznie zachęcona do zrobienia tego sernika, zapisuję i przy pierwszej imprezie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWybitnie udana wersja - swoja droga ciekawe czy ktos sie juz pokusil o policzenie ile wersji sernika funkcjonuje na swiecie? :)
OdpowiedzUsuńSernik absolutnie fantastycznie wygląda! Bez wątpienia zrobię go sobie :) Eeehh, tylko moja lista potraw do zrobienia coraz bardziej się wydłuża... Ale kiedyś zrobię! :)
OdpowiedzUsuńArabesko mam pytanie czy te masło do masy ciasteczkowej wcześniej roztapiasz czy dajesz normalne? ania
OdpowiedzUsuńMasło ma być roztopione , zapomniałam dopisać. Dzięki!
OdpowiedzUsuńMusi być boski.
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź :) dam znac jak zrobie :) ania
OdpowiedzUsuńMam pytanie gdzie kupujecie groszki czekoladowe ;) ?
OdpowiedzUsuńA czym najlepiej uszczelnić tortownicę? jak włożę papier na boki a nie tylko na dno to boczki nie będą miały ładnego kształtu.
OdpowiedzUsuńMoja tortownica jest w miarę szczelna , więc nigdy nie miałam potrzeby dodatkowego uszczelniania.
OdpowiedzUsuńGdybym jednak musiała , to użyłabym folii aluminiowej. Urwałabym większy kawałek , położyła na dnie tortownicy , zacisnęła obręcz , a wystające brzegi zawinęłabym do góry , ale tak , żeby strona "matowa" folii była na zewnątrz (błyszcząca "odbija" ciepło).
Dzięki za wskazówki
OdpowiedzUsuńWitajcie, wczoraj upiekłam ten sernik. Jest dość wilgotny i mocno zdominowany smakiem mleka skondensowanego a nie sera. W mój gust nie trafia... Zdecydowanie lepiej wygląda niż smakuje;)
OdpowiedzUsuń