Znowu sernik, a to jeszcze nie koniec serowych przepisów w najbliższym czasie. Dla wyjaśnienia, będą to same zaległe przepisy, bo w Adwencie robię przerwę w wypiekaniu słodkości. W końcu co to za Święta, jeśli i na co dzień je się takie pyszności ? A zatem przerwa jest jak najbardziej wskazana ;-)
Wracając do sernika. Jeszcze nie jadłam takiego ciasta z serem, które by mi nie smakowało, więc chyba nie muszę pisać, że i tym razem nie było wyjątku. Próbowałam już kilka rodzajów takich czarno-białych serników, a każdy z nich był trochę inny w smaku. Jeśli chodzi o wygląd to nawet z tego samego przepisu mogą wyjść dwa różnie wyglądające ciasta, ale tak to już bywa.
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki ciemnego dżemu
- 1łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. oleju
Wszystkie składniki wymieszać łyżką, później zmiksować. Blaszkę (u mnie 23 x 33 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą, bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
Masa serowa:
- 1/2 kg twarogu
- 1/2 margaryny "Palmy"
- 3 żółtka + osobno białka ubite na sztywną pianę
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru
- sok z jednej cytryny i skórka z niej starta
Twaróg utrzeć z margaryną i cukrem, dodać żółtka i ucierać na pulchną masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy oraz sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę nakładać łyżką w formie kopczyków na surowe ciasto. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200 st.C.
Przepis znalazłam na blogu Ewelajny.
Świetny! Nigdy nie robiłam czeskiego. Musze spróbować :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
cudnie wygląda!!! Ja też nie jadłam jeszcze sernika który by mi nie smakował..;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! I ten kontrast czarnego i białego.
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek...
nie ma to jak sernik, a Twoj wyglada bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuńchetnie bym zjadla kawaleczek, nawet i na sniadanie:)
Pierwsza fota - pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńOczu nie mogę oderwać! :)
mam ten sam problem.Uwielbiam serniki,ale ciągle jeszcze nie trafilam na ten jedyny...
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda, czuję się bardzo skuszona tym serniczkiem, ale z ochotą czekam na kolejne sernikowe propozycje :)
OdpowiedzUsuńOstatnio, złapałam smaka na serniki. Tej opcji jeszcze nie widziałam i na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale. Uwielbiam serniki, więc i ten pewnie przypadnie mi do gustu :-D
OdpowiedzUsuńSerniki, to ja mogłabym jeść zawsze. Moje najukochańsze pod słońcem ciasto! Takie dwukolorowe daje naprawdę interesujący efekt. Zdecydowanie okazale się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda cudownie i pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, już mi język chodzi :) chyba wypróbuję w najbliższy weekend... :)
OdpowiedzUsuńal;e brzydki
OdpowiedzUsuńArabesko, cieszę się:) Dopiero teraz tutaj dotarłam:). Jego wygląd rzeczywiście jest inny, ale co mąka i ser to inne ciasto:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
bardzo smaczny był :) i efektownie wyglada :P co prawda jakos przeraziło mnie to ciasto jak go wylałem na blachę i miałem nakładać ser :P ale wyszło wyśmienicie :) kolejny przepis od ciebie i super :)
OdpowiedzUsuń