czwartek, 4 listopada 2010

Zakręcone bułeczki z serem



Na początku wydawało mi się, że ciasto wyszło jakby za gęste, za tłuste i słabo wyrastało (nie było też mowy o ponownym wyrastaniu już uformowanych bułek). Nic to, pogodziłam się z faktem, że tym razem bułeczki z moim ulubionym serowym nadzieniem będą "gniotowate" i, że pewnie w recepturze pojawił się jakiś błąd ;-) Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu i uciesze, bułeczki wyszły wspaniałe ! Nie takie typowo drożdżowe - lekkie i puszyste, bardziej krucho-drożdżowe, ale naprawdę bardzo smaczne i nawet na drugi dzień zachowały świeżość.



Składniki na około 12 sztuk:

- 500 g mąki

- 50 g drożdży (dałam 2 torebki suszonych + nieco więcej mleka)

- 1/2 szklanki mleka

- 1/4 łyżeczki soli

- 1/4 kostki masła

- 1/3 szklanki oleju

- 2 żółtka

- 1 cukier wanilinowy lub 8 g cukru waniliowego

- 1/2 szklanki cukru


Drożdże pokruszyć do miseczki, posypać łyżką cukru i mąki, dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.

Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym, przestudzić.

Wszystkie składniki połączyć w misce i wyrabiać, aż ciasto stanie się zwarte i elastyczne. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt , posmarować masą serową. Złożyć dwa razy, jak papier listowy (wzdłuż dłuższego boku - najpierw z jednej strony założyć 1/3 ciasta , a potem z drugiej), pokroić na 3-4 cm pasy (powinno ich wyjść ok. 12). Każdy przekręcić przez środek (jak świderka) i ułożyć na blaszce. Tak przygotowane bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem (nie trzeba tego robić , jeśli zamierzamy je później polukrować). Piec ok. 25 minut w temp. 180 st.C na złoty kolor. Po upieczeniu przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować.

Uwaga: przed pieczeniem nie trzeba bułeczek odstawiać do wyrośnięcia.


Masa serowa:

- 250 g sera białego

- 1 jajko

- 1 łyżeczka esencji waniliowej

- cukier do smaku


Wszystkie składniki połączyć ze sobą , dokładnie rozcierając.


Dodatkowo:

- 1 jajko do posmarowania bułeczek (nie używałam)

- lukier (ok. 3/4 szkl. cukru pudru wymieszać z niewielką ilością mleka lub wody z sokiem cytrynowym)




Na podstawie tego przepisu.

30 komentarzy:

  1. Mmm.. moje ślinianki zaczynają prężniej pracować.
    Boziu!
    ale dobroci!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale i napewno są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ladnie wygladaja i tak apetycznie, ze chetnie bym zjadlabym:)
    podziwiam Twoje wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! myślę, że pokuszę się o zrobienie tej pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietnie wygladaja!
    Heh pozytywinie zakrecone:)
    A buleczki (o ile sie nie myle) widzialam na blogu raspberries and cream :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeżeli smakują tak, jak się prezentują, to biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne one są! Zakręcone, serowe bułeczki, jestem na tak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne! Aż mi się zamarzyła taka bułeczka...

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę mi przypominają te, które znajduję w ulubionej piekarni i które są boskie - może spróbuję sama w domu z nimi powalczyć?

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają taaaaak pysznie! bardzo żałuję, że nie mogę ich spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj aż mam ślinkę na kolanach - cudowne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za komentarze i cieszę się , że bułeczki podobają się Wam :-)

    Gosiuu , niestety to nie o ten blog chodzi (szukałam), ale dziękuję za dobre chęci :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Evenko, a może chodziło o tę stronkę:
    http://oliwka.przepisy.net/zakrecone-buleczki-z-serem/

    OdpowiedzUsuń
  14. Albo tu: http://zpiekarnika.blogspot.com/2010/09/drozdzowki-z-serem.html

    :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Z wyglądu bardzo podobne do moich: http://zpiekarnika.blogspot.com/2010/09/drozdzowki-z-serem.html ale przepis inny :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczne te bułeczki, piekłam je parę dni temu według przepisu Oliwki..... http://oliwka.przepisy.net/zakrecone-buleczki-z-serem/

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję Wam :-)
    To rzeczywiście przepis Oliwki , chociaż ja korzystałam z innego źródła , bo przy składnikach były gwiazdki , ale zaraz dodam linka ;-)

    Daga , byłam pewna , że to właśnie Twoje bułeczki i zdziwiłam się kiedy później porównałam przepisy ;-) To nic , i tak je kiedyś jeszcze upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Upieklam!!! nie sa takie piekne jak Twoje - ale to pewnie przez amerykanska make - ale smakuja bardzo dobrze :)
    dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Cieszę się , że smakowały :-)
    Tak się składa , że moje też były z amerykańskiej mąki (użyłam chlebowej) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. wyglądają apetycznie i skoro potwierdzasz zapiszę do zrobienia, bo właźnie takie serowe za mną chodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  21. mmmmmhhhh, ale smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Podobne bułki z serem kupuję czasem po drodze do pracy :) Takie przygotowane w domu są na pewno o niebo lepsze! Muszę zrobić jak najszybciej :) Tylko dodałabym jeszcze rodzynki ...

    OdpowiedzUsuń
  23. Aż ślinka cieknie. Śliczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają bardzo apetycznie i faktycznie są smakowite!!!Polecam- robiłam już nie raz

    OdpowiedzUsuń
  25. nic mi jeszcze tak nie zepsuło humoru jak te bułki, najpierw ser wypłynąć w czasie krojenia a potem wyszły gniotowate prawie z zakalcem. Więcej ich nie zrobię.
    elsidka

    OdpowiedzUsuń
  26. zrobiłam... pyszniutkie sa :P

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobilam... Identyczne jak ze sklepu. Pyszota!

    OdpowiedzUsuń