Izaura to po prostu murzynek z serem. Przepis pochodzi chyba jeszcze z czasów słynnego brazylijskiego "tasiemca" ;-) Dawno nie piekłam tego ciasta, chociaż lubię wszystko, co serowe. Może dlatego, że jak dla mnie było trochę zbyt słodkie. W końcu jednak, przeglądając stary zeszyt z przepisami, natknęłam się znowu na "Izaurę" i pomyślałam, że przecież wystarczy tylko zmniejszyć ilość cukru. Ciasto kakaowe pozostawiłam bez zmian (żeby potem z polewą nie było problemu), a od masy serowej odjęłam aż pół szklanki cukru. Wyszło w sam raz - wciąż dosyć słodkie, ale nie przesłodzone.
Ciasto:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
Masa serowa:
- 500 -700 g sera białego
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 125 g masła (lub margaryny)
Margarynę rozpuścić, z cukrem, wodą i kakao gotować 5 minut. Z tego odlać 1/2 szklanki na polewę. Resztę przestudzić, dodać 4 żółtka i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta. Na koniec wmieszać pianę ubitą z 4 białek. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy (23 x 33 cm).
Zmielony ser utrzeć z resztą składników na gładką masę. Wyłożyć łyżką na kakaowe ciasto. Piec 45-60 minut w temp. 200 st.C. Po upieczeniu i przestygnięciu oblać zachowaną polewą.
Bardzo smakowite ciasto Evenko. Wiesz, jeszcze go nie piekłam,a przepis mam juz od dawna i czeka na swoją kolej ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia serdeczne!
Pycha. Izaura to ciasto mojego dziecinstwa :) Moja mama kiedys czesto je robila. Przepis znalezlismy baaaardzo dawno temu w Poradniku Domowym :)
OdpowiedzUsuńUsciski.
Uwielbiam to ciasto, ale niestety sama ich nie robię, bo murzynki i zebry mi nie wychodzą. Na szczęście moja mama robi je rewelacyjnie,
OdpowiedzUsuńserdecznie pozdrawiam
Ja też piekłam ten sernik ;) Jest pyszny!
OdpowiedzUsuńLubię :), to dla mnie smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuńNiedługo zadebiutuje na Andrzejkowym stole na imieninach mojego ojca ;) Zapraszam do siebie również ;)
OdpowiedzUsuńpiękna i smaczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńPamiętam, że w dzieciństwie jadłam nie raz, ale zupełnie nie mogę przypomnieć sobie smaku.
OdpowiedzUsuńJa tak samo jak Majanka czaje sie na te ciasto od dluzszego czasu, u Ciebie wyglada bosko! :)
OdpowiedzUsuńO ta, tak to ciasto z tamtych czasów;)Ja tez lubię wszystko co z serem, na pewno by mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńa wiesz, że robiłam je w tym miesiącu dwa razy:) bardzo mi smakuje i pamiętam je jeszcze z dzieciństwa-przepis znałam z Poradnika domowego tak jak Majka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńJa nawet nie pamiętam skąd miałam przepis (prawdopodobnie od kogoś z rodziny), ale możliwe , że wszystko zaczęło się właśnie od Poradnika domowego ;-)
Dziewczyno wydaj ksiazke z przepisami z bloga!! Gdybym miala wolna kase chetnie sama wydalabym Ci taka ksiazke. UWIELBIAM Cie czytac i testowac w swojej kuchni Twoje przepisy. Nigdy nie przestawaj piec i dzielic sie swoimi poczynaniami z nami na blogu.
OdpowiedzUsuńTrzymaj sie cieplutko.
http://handmadebyania.blogspot.com/
Aniu , dzięki za dobre słowo :-) Takie komentarze to dla mnie niezły doping ;-) Tylko niestety nie wszystko układa się tak , jakbym tego chciała i wypiekanie ciast schodzi ostatnio na dalszy plan. Aczkolwiek przestawać nie zamierzam , no chyba , że mnie bieda przyciśnie ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis - bardzo lubię to ciasto i z pewnością skorzystam :o)
OdpowiedzUsuńMoże mam jakiś sprawdzony przepis na pierniczki? :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam tego ciasta, ale wygląda naprawdę smakowicie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepisy na pierniki są w dziale "piernikowo". Osobiście polecam te z marmoladą.
OdpowiedzUsuńmmm.. rozmarzyłam się :)))
OdpowiedzUsuńDodaję do ulubionych wiec bedziemy tu czesciej!! ;)
OdpowiedzUsuńmam pytanko czy w przepisie podanym jest już odjęty cukier czy należy go samemu odjąć? ;)
OdpowiedzUsuńJuż odjęty ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź, na pewno upiekę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Izaure. :))
OdpowiedzUsuńPamiętam to ciasto z dzieciństwa.
Właśnie ciasteczko w piekarniku :) Przepis...oczywiście stary wytłuszczony i zżółknięty Poradnik Domowy. Ciacho rewelacja i oczywiście łatwe do zrobienia
OdpowiedzUsuń