poniedziałek, 4 czerwca 2012

Krucha tarta rabarbarowa



Większość z Was zapewne rozpoczęła już sezon truskawkowy, a ja ciągle "wałkuję" rabarbar. Wpis jest co prawda mocno spóźniony, ale truskawki dopiero zaczynają u mnie dojrzewać. A wracając do rabarbaru. Wypróbowałam już kilka przepisów z jego dodatkiem, jednak w takiej wersji dopiero pierwszy raz. Ogólnie ciasto smaczne, takie śmietankowe, słodko-kwaśne, tylko ten kruchy spód wolałabym jednak delikatniejszy (z tego też powodu nie przepadam za mazurkami). 



Składniki:
- 130 g masła
- 75 g cukru pudru
- 200 g mąki (najlepiej krupczatki)
- 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
- 150 g śmietany 18% (ja zwiększyłam nieco porcję)
- 250 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki długości 10 cm
- 2 łyżki cukru


Wymieszać cukier puder z mąką i szczyptą soli. Dodać 2 łyżki śmietany, masło pokrojone na małe kawałeczki i wszystko razem bardzo szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na 15 minut (albo dłużej).
Schłodzonym ciastem wykleić spód formy (28 x 15 cm), na brzegach formując rant. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec w 200°C tak długo, aż wierzch zacznie się rumienić (ok. 10 minut).
Wymieszać resztę śmietany z cukrem waniliowym i zwykłym. Rabarbar ułożyć wszerz ciasta i zalać śmietaną.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i wstawić ciasto. Piec 15-20 minut, aż rabarbar będzie miękki.


 Na przepis natknęłam się na tym blogu.

17 komentarzy:

  1. Arabesko, jak jasno, jak letnio i delikatnie!
    pyszna tarta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche ciasto i rabarbar to świetne połaczenie:)
    U mnie tez jeszcze ciasta z rabarbarem,jak najbardziej:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmel-itko , wręcz za jasno , bo mój rabarbar jest zielony , ale smakuje jak każdy inny ;-)

    Majanko , właśnie zauważyłam , że jeszcze nie jestem ostatnia z tym rabarbarem , ale z utęsknieniem czekam na truskawki ;-)

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. pieczarka mySia4 czerwca 2012 07:44

    Wspaniała tarta! :)

    bardzo lubię Twoje przepisy ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wspaniałe! niestety moja rodzina nie lubi rabarbaru... Czy mogę się wprosić na kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda tak delikatnie, tak pysznie... cudna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Delikatne ciasto z rabarbarem,jak puch,jak letnie obłoki.
    Cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko!! u mnie rabarbar rośnie w ogródku a tutaj u ciebie dwa pyszne przepisy z dodatkiem rabarbaru - dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zdecydowanie bardziej wolę wałkowanie rabarbaru, niz truskawki!:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia! A ja jeszcze nic rabarbarowego w tym roku nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dziękuję za komentarze :-)
    Widzę , że wielbicieli rabarbaru też nie brakuje. W takim razie jeszcze wrócimy do tematu , ale dopiero za jakiś czas ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Boże, wszędzie tylko rabarbar !;p Zdjęcia cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja tam bym chętnie jeszcze powałkowała temat rabarbaru, ale ogołociłam już krzaki doszczętnie:(

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglada pieknie, bardzo delikatnie! Jesli lubie mazurki, to pewnie jest spora szansa, ze i ta tarta by mi smakowala :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolejny znakomity przepis, aż ślinka cieknie. Evenko jesteś moją idolką od dłuższego czasu. Wypróbowałam masę twoich przepisów, są fenomenalne i muszę przyznać, że nigdy nie było sytuacji żeby mi coś nie wyszło! Zawsze z wielką przyjemnością tutaj do ciebie zaglądam. Pozdrawiam Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. posmakowalabym z checia Twojego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń