Pięknie pachnąca cytrynową świeżością lukrowana babeczka. Prosta w wykonaniu, aczkolwiek w komentarzach u źródła pojawiło się trochę zakalców. W związku z tym przezornie dodałam kilka łyżek mąki więcej niż podaje przepis (surowe ciasto wydawało mi się mocno tłuste). Upiekło się jak należy.
Przy okazji skorzystałam też z receptury na lukier ze śmietaną i muszę przyznać, że to fajny pomysł. Składniki:
- 4 duże jaja
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej (dałam kilka łyżek więcej)
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 200 g margaryny
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli wlewać rozpuszczoną, letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej lub "keksówki". Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłą polukrować.
Lukier:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 1 szkl. cukru pudru
- odrobina soku z cytryny
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Śmietanę mocno podgrzać. Zestawić z palnika i do gorącej wsypywać cukier puder, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Dodać niewielką ilość soku z cytryny i aromat cytrynowy. W razie potrzeby dosypać więcej cukru pudru, żeby lukier był odpowiednio gęsty (zbyt rzadki spłynie z babki, a za gęsty nie da się rozprowadzić).
Źródło przepisu
świetnie wygląda:) pycha:)
OdpowiedzUsuńSliczna babeczka :) A lukier ze smietana bardzo lubie. To fajna alternatywa dla zwyklego lukru.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
muszę upiec, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńCytrynowa to moja ulubiona babka. :)
OdpowiedzUsuńBabkę upiekłaś fantastyczną. Taka pulchna, równa, jak z wystawy. A lukier jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńPiękna babka Evenko! Uwielbiam cytrusowe, bo są wilgotne i pięknie pachną.:)
OdpowiedzUsuńJak wiosennie się zrobiło u Ciebie.
Pozdrawiam :)
upiekłam dziś pycha!tylko najlepiej ubić białka, a potem dodać cukier i żółtka
OdpowiedzUsuńWspaniała. I ten lukier ze śmietaną świetny, też wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńPyszna! Tez taka robie ale nie dodaje cytryny:) Moze nastepnym razem dodam... :) Sliczne zdjecie Evenko!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Z cytryną babka będzie miała orzeźwiający, cytrynowy smak. Jeżeli lubisz takie aromaty, to na pewno i ta wersja przypadnie Ci do gustu.
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, ten lukier taki bialutki, idealny :)
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc taka babka będzie idealna :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z podwójnej porcji (bo u mnie 4 chłopów). Wyszła super, bez zakalca. Mniam, mniam... polecam i serdecznie dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńNie wierzyłam, że się uda. To moja pierwsza babka w życiu, próba generalna przed WLKN.. I wyszła! Cudowna, puszysta, wilgotna, aromatyczna. Może ciutkę przy słodka , ale dzieci i mąż jedzą gorącą :-) Jestem cała happy!!! Dziękuję
OdpowiedzUsuńNo i super, bardzo się cieszę. Trzeba wierzyć w siebie :-)
OdpowiedzUsuńBabka pyszna !;) odrazu sie udala co mnie zadziwilo bo zwykle ciasta mi nie wychodza :)wspaniale przepisy! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń