poniedziałek, 3 marca 2014

Ciasto z kremem bostońskim



'Boston Cream Pie Cake' to ciasto przełożone masą budyniową i oblane polewą czekoladową. Zazwyczaj robi się je na bazie jasnego biszkoptu, ale ja znalazłam wersję dwukolorową i bardzo mi ona odpowiada. W dodatku biszkopty z tego przepisu nie są tak suche, jak te tradycyjne, bo zawierają olej i mleko (bądź kawę, w przypadku biszkoptu ciemnego). A zatem, jeżeli lubicie ciasta z masą budyniową, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam :-)
 



Biszkopt jasny:
- 4 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szkl. mleka
- 1/4 szkl. oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki ogrzać do temp. pokojowej.

Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut mikserem na wysokich obrotach). Stopniowo przesiewać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać mleko, olej i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy (26 cm średnicy) i piec w temp. 180 st.C ( z termoobiegiem w 160 st.C) przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

Biszkopt ciemny:
- 2 duże jajka (temp. pokojowa)
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1/3 szkl. mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki zaparzonej, gorącej kawy
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (kilka minut mikserem na wysokich obrotach). Mieszając delikatnie łyżką, przesiewać do masy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać kawę, olej i wanilię, ponownie wymieszać. Ciasto piec w takiej samej tortownicy jak biszkopt jasny (także wyścielonej pergaminem) w temp. 180 st.C przez 15-18 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

Krem budyniowy:
- 2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. + 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- 3 łyżki masła (temp. pokojowa)
- opcjonalnie: 1 łyżka rumu (pominęłam)

Mleko zagotować z 1 łyżką cukru i wanilią.

W międzyczasie wymieszać 3/4 szkl. cukru z solą i skrobią kukurydzianą.
Jajka ubijać mikserem przez ok. 3 minuty, aż lekko się spienią. Wymieszać z mieszanką cukrową. Wlać ok. 1/2 szklanki gorącego mleka, szybko wymieszać i całość wlać do pozostałego, wrzącego mleka w garnku. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 5 minut). Zestawić z ognia, dodać masło i ew. rum, wymieszać. Następnie przelać do miseczki, przykryć folią spożywczą (aby nie tworzyła się "skórka") i zostawić do wystygnięcia.

Jasny biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny placek posmarować połową masy budyniowej, przykryć biszkoptem kakaowym, posmarować resztą masy i przykryć drugim plackiem jasnym, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut, po czym oblać polewą czekoladową.

Polewa:
- 100 g półsłodkiej czekolady (użyłam deserowej)
- 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka jasnego syropu kukurydzianego (użyłam o połowę mniej ciemnego)

Czekoladę drobno posiekać i umieścić w miseczce.
Śmietankę zagotować z syropem, wlać do czekolady i dokładnie wymieszać. Schłodzić na tyle, aby polewa dała się łatwo rozprowadzić na cieście, a jednocześnie nie spływała z niego.


Źródło przepisu

17 komentarzy:

  1. bardzo mi sie podoba ten przepis. Koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli tak smakuje , jak wygląda , to jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zastąpić syrop kukurydziany czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie wygląda. Chętnie bym go zrobiła. Więc zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne ciacho,duuużo ładniejsze niż w oryginale!Wygląda,że warte zachodu.Skuszę się.Pozdrawiam Magda z Gniezna

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za komentarze :-)

    Syrop kukurydziany można po prostu pominąć ;-) A jeżeli koniecznie chcemy go czymś zastąpić, to może być też 'golden syrup'.

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś pięknego!
    1/Niestety, ja nie potrafię "przekroic blatu biszkoptu". Jak to zrobic tak precyzyjnie? Nóż musi byc dłuższy od średnicy biszkoptu?
    2/Na którym poziomie piekarnika piec ciasto?
    3/Pieczenie w piekarniku ustawic na "góra"?, "dół"?, czy góra z dołem?
    4/Stosowc termoobieg?
    5/Może jest napisane - jaka średnica formy do pieczenia?
    Proszę o wyrozumiałośc.
    Coś pysznego!Piękne fotografie!
    Leszno w Wielkopolsce

    OdpowiedzUsuń
  8. O jesuuuu, że się powtórzę ;).
    Piękne jest to ciacho, kusisz,że nie wiem no.
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ apetyczny ten torcik!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda rewelacyjnie, zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję i cieszę się, że podoba się Wam to ciasto :-)

    Odnośnie biszkoptu:
    1. Do przekrajania należy użyć długiego noża, co najmniej o długości średnicy biszkoptu. Jeśli chodzi o technikę przekrajania, to każdy zapewne robi to nieco inaczej. Ja zwykle "wkrajam się" najpierw w biszkopt na głębokość ok. 10 cm i tak obkrajam naokoło. Dopiero później stopniowo wcinam się coraz mocniej w kierunku środka, obracając biszkoptem. I tak obracam, aż do całkowitego przekrojenia.
    2. Ciasta piekę zazwyczaj na drugim poziomie piekarnika.
    3. Bez termoobiegu góra-dół jednocześnie.
    4. Z termoobiegiem tylko dolna grzałka (temp. o 20 st.C niższa, czyli w tym przypadku 160 st.C).
    5. Średnica 26 cm (około, nie musi być dokładnie tyle).

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne to ciasto, po prostu cudne :) Niby proste i skromne, a jednak zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję :-) Takie właśnie jest to ciasto, dosyć zwyczajne, z niewyszukanych składników, a jednak ma w sobie to coś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie, chyba spróbuję je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O jaaaa! Nie zrobię tego ciasta! Bo znowu pójdzie w jeden dzień! A tyłek rośnie i rośnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Upieczone! Po lekkich modyfikacjach (zamiast kawy roztopione 3 kostki gorzkiej czekolady) Budyniowa masa pyszna! Delikatne i wciągające :P Dzięki za przepis
    !

    OdpowiedzUsuń