'Boston Cream Pie Cake' to ciasto przełożone masą budyniową i oblane polewą czekoladową. Zazwyczaj robi się je na bazie jasnego biszkoptu, ale ja znalazłam wersję dwukolorową i bardzo mi ona odpowiada. W dodatku biszkopty z tego przepisu nie są tak suche, jak te tradycyjne, bo zawierają olej i mleko (bądź kawę, w przypadku biszkoptu ciemnego). A zatem, jeżeli lubicie ciasta z masą budyniową, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam :-)
Biszkopt jasny:
- 4 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szkl. mleka
- 1/4 szkl. oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki ogrzać do temp. pokojowej.
Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut mikserem na wysokich obrotach). Stopniowo przesiewać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać mleko, olej i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy (26 cm średnicy) i piec w temp. 180 st.C ( z termoobiegiem w 160 st.C) przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.
Biszkopt ciemny:
- 2 duże jajka (temp. pokojowa)
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1/3 szkl. mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki zaparzonej, gorącej kawy
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (kilka minut mikserem na wysokich obrotach). Mieszając delikatnie łyżką, przesiewać do masy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać kawę, olej i wanilię, ponownie wymieszać. Ciasto piec w takiej samej tortownicy jak biszkopt jasny (także wyścielonej pergaminem) w temp. 180 st.C przez 15-18 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.
Krem budyniowy:
- 2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. + 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- 3 łyżki masła (temp. pokojowa)
- opcjonalnie: 1 łyżka rumu (pominęłam)
Mleko zagotować z 1 łyżką cukru i wanilią.
W międzyczasie wymieszać 3/4 szkl. cukru z solą i skrobią kukurydzianą.
Jajka ubijać mikserem przez ok. 3 minuty, aż lekko się spienią. Wymieszać z mieszanką cukrową. Wlać ok. 1/2 szklanki gorącego mleka, szybko wymieszać i całość wlać do pozostałego, wrzącego mleka w garnku. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 5 minut). Zestawić z ognia, dodać masło i ew. rum, wymieszać. Następnie przelać do miseczki, przykryć folią spożywczą (aby nie tworzyła się "skórka") i zostawić do wystygnięcia.
Jasny biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny placek posmarować połową masy budyniowej, przykryć biszkoptem kakaowym, posmarować resztą masy i przykryć drugim plackiem jasnym, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut, po czym oblać polewą czekoladową.
Polewa:
- 100 g półsłodkiej czekolady (użyłam deserowej)
- 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka jasnego syropu kukurydzianego (użyłam o połowę mniej ciemnego)
Czekoladę drobno posiekać i umieścić w miseczce.
Śmietankę zagotować z syropem, wlać do czekolady i dokładnie wymieszać. Schłodzić na tyle, aby polewa dała się łatwo rozprowadzić na cieście, a jednocześnie nie spływała z niego.
Źródło przepisu
boskie!!
OdpowiedzUsuńbardzo mi sie podoba ten przepis. Koniecznie muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńJeśli tak smakuje , jak wygląda , to jest pyszne.
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić syrop kukurydziany czymś innym?
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda. Chętnie bym go zrobiła. Więc zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciacho,duuużo ładniejsze niż w oryginale!Wygląda,że warte zachodu.Skuszę się.Pozdrawiam Magda z Gniezna
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńSyrop kukurydziany można po prostu pominąć ;-) A jeżeli koniecznie chcemy go czymś zastąpić, to może być też 'golden syrup'.
Coś pięknego!
OdpowiedzUsuń1/Niestety, ja nie potrafię "przekroic blatu biszkoptu". Jak to zrobic tak precyzyjnie? Nóż musi byc dłuższy od średnicy biszkoptu?
2/Na którym poziomie piekarnika piec ciasto?
3/Pieczenie w piekarniku ustawic na "góra"?, "dół"?, czy góra z dołem?
4/Stosowc termoobieg?
5/Może jest napisane - jaka średnica formy do pieczenia?
Proszę o wyrozumiałośc.
Coś pysznego!Piękne fotografie!
Leszno w Wielkopolsce
O jesuuuu, że się powtórzę ;).
OdpowiedzUsuńPiękne jest to ciacho, kusisz,że nie wiem no.
Buziaki:*
Ależ apetyczny ten torcik!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że podoba się Wam to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńOdnośnie biszkoptu:
1. Do przekrajania należy użyć długiego noża, co najmniej o długości średnicy biszkoptu. Jeśli chodzi o technikę przekrajania, to każdy zapewne robi to nieco inaczej. Ja zwykle "wkrajam się" najpierw w biszkopt na głębokość ok. 10 cm i tak obkrajam naokoło. Dopiero później stopniowo wcinam się coraz mocniej w kierunku środka, obracając biszkoptem. I tak obracam, aż do całkowitego przekrojenia.
2. Ciasta piekę zazwyczaj na drugim poziomie piekarnika.
3. Bez termoobiegu góra-dół jednocześnie.
4. Z termoobiegiem tylko dolna grzałka (temp. o 20 st.C niższa, czyli w tym przypadku 160 st.C).
5. Średnica 26 cm (około, nie musi być dokładnie tyle).
Cudne to ciasto, po prostu cudne :) Niby proste i skromne, a jednak zachwyca!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Takie właśnie jest to ciasto, dosyć zwyczajne, z niewyszukanych składników, a jednak ma w sobie to coś ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, chyba spróbuję je zrobić :)
OdpowiedzUsuńO jaaaa! Nie zrobię tego ciasta! Bo znowu pójdzie w jeden dzień! A tyłek rośnie i rośnie... :)
OdpowiedzUsuńUpieczone! Po lekkich modyfikacjach (zamiast kawy roztopione 3 kostki gorzkiej czekolady) Budyniowa masa pyszna! Delikatne i wciągające :P Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń!