piątek, 5 grudnia 2014

Kruidnoten – holenderskie ciasteczka świąteczne




Kruidnoten to malutkie holenderskie ciasteczka bożonarodzeniowe. Miałam mały problem z nazwą, ponieważ moje źródło podaje, że to przepis na „pepernoten”. Okazuje się, że nawet Holendrzy mylą te dwie nazwy, ale właściwa to właśnie kruidnoten (te drugie ciasteczka wyglądają całkiem inaczej i smakują zapewne też).

A te na załączonych zdjęciach ? To małe, chrupiące drobiazgi, w dodatku bez jajek. A jakie dobre ! Z jednej porcji wychodzi ich około setki, ale wierzcie mi, że wcale nie wystarcza ich na długo ;-) 






 Składniki: 
- 150 g masła
- 125 g brązowego cukru
- 250 g mąki
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g przyprawy do pierników*
- szczypta soli


Masło pokroić i rozetrzeć z suchymi składnikami. Powstanie coś w rodzaju kruszonki. Następnie dodawać po łyżce mleka i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować wałeczek o średnicy ok. 1,5 cm, odcinać kawałeczki o takiej samej długości, utoczyć z nich kulki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st.C przez 15-20 minut.


*Chodzi o typową przyprawę dla tego rodzaju ciasteczek, ale można użyć dowolnej piernikowej.

Składniki przyprawy:
- 15 g cynamonu
- 2 g mielonych goździków
- 2 g startej gałki muszkatołowej
- 1g mielonego białego pieprzu
- 1g mielonego imbiru
- 1/2 g kardamonu




Źródło

3 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę że znalazłam przypadkiem ten przepis, znam te ciasteczka z Holandii. Mieszkałam tam kiedyś kilka lat. Bardzo mi ich brakuje, aromatyczne, smaczne i urocze. Bardzo dziękuję za inspiracje, jutro je upiekę, już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że dorównują smakiem oryginałowi.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Smakują właśnie tak jak kruidnoten w Holandii, za którymi tęskniłam! Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń