poniedziałek, 29 czerwca 2015

Biszkopt z truskawkami





Jedno z najprostszych ciast, jakie tylko można zrobić, czyli biszkopt z owocami. Obecnie przerabiam truskawki, więc u mnie z truskawkami, ale można użyć też innych owoców lub rabarbaru.

Kiedyś podawałam już podobny przepis, ale ten jest jeszcze lepszy. Nie lubię używać słowa „najlepszy”, bo nigdy nie wiadomo, czy w przyszłości nie trafi się taki, który go pobije, ale na dzień dzisiejszy ten jest idealny :-)

Jeżeli lubicie ciasta bardzo puszyste i delikatne, to polecam zjeść ten biszkopt jak najszybciej. A jeśli wolicie, żeby był bardziej wilgotny, to radzę poczekać do następnego dnia. Będzie wtedy wręcz soczysty i aromatyczny od owoców.






Składniki:
- 4 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szkl. mleka
- 1/4 szkl. oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ok. 500 g truskawek

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Truskawki umyć, osuszyć, duże owoce poprzekrajać na połowę.
Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut mikserem na wysokich obrotach). Stopniowo przesiewać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać mleko, olej i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem formy (23 x 33 cm), posypać truskawkami i piec w temp. 180 st.C (z termoobiegiem w 160 st.C) przez około 30 minut. Wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz