środa, 15 lipca 2015

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką






Kolejne bardzo proste i smaczne ciasto, tym razem pieczone. Puszyste, dosyć wilgotne, a samo wykonanie go jest podobne jak przy muffinach, czyli szybkie i bez użycia miksera.

Użyłam jedynych porzeczek, jakie udało mi się znaleźć w ogródku (plus kilka ostatnich truskawek), dlatego nie ma ich w moim cieście zbyt wiele. Warto jednak dać ich więcej, czyli około pół kilograma.

Poza tym porzeczki można zastąpić też innymi owocami, np. truskawkami, czy malinami, wedle własnych upodobań i tego, co akurat mamy pod ręką.







Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 400 g jogurtu naturalnego (gęstego)
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki ojeju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- odrobina aromatu waniliowego
- ok. 500 g czarnych porzeczek*
- cukier puder do posypania


Składniki ogrzać do temperatury pokojowej (choć nie jest to konieczne i niektórzy robią to ciasto z zimnych składników).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Dodać roztrzepane jajka, olej, jogurt i aromat waniliowy. Wszystko razem wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (23 x 33 cm), wyrównać wierzch, posypać umytymi i osuszonymi porzeczkami. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 35 minut.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

*Użyłam niecałe 200 g porzeczek (w tym kilka truskawek), ale tylko dlatego, że więcej na krzaczku nie było ;-) 




Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz