piątek, 2 września 2016

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką




Sezon wiosenno-letni rozpoczęłam od rabarbaru. Potem były truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest... I tak przerabiając po kolei różne sezonowe owoce (i warzywa) doszłam do śliwek. Kojarzą mi się one z końcem wakacji i już trochę jesiennym klimatem (nie bez powodu zresztą), ale jesień jeszcze przed nami, więc cieszmy się latem i ciepłymi dniami (nawet mi się zrymowało ;-)
 
A zatem zapraszam na proste, ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką. Na miłe rozpoczęcie roku szkolnego :-)



Składniki:

- 220 g cukru

- 250 g masła

- 4 duże jajka

- 1 op. cukru waniliowego

- 275 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


- 1 - 1,5 kg śliwek (ja zużyłam ok. 1 kg)


Kruszonka:

- 150 g mąki

- 50 g cukru pudru

- 70 g masła


Składniki ciasta ogrzać do temperatury pokojowej.

Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować (owoce przekrajać wzdłuż na połowę).

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem dobrze ubijając. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do blachy (33 x 40 cm lub trochę mniejszej) wyścielonej pergaminem. Na wierzchu ułożyć rzędami śliwki w taki sposób, aby zachodziły na siebie (podobnie jak dachówki). Całość posypać kruszonką (w celu wykonania kruszonki wystarczy jej składniki posiekać ze sobą i rozetrzeć tak, by powstały grudki).

Ciasto piec w temperaturze 180 st.C przez 35-45 minut (im mniejsza blaszka, tym grubsze ciasto i dłuższy czas pieczenia).




Na podstawie tego przepisu.

1 komentarz: