czwartek, 10 listopada 2016

Arabeska waniliowa



Znacie już przepis na tradycyjną Arabeskę, czyli serniko-makowiec. Tym razem postanowiłam zrobić jasną wersję tego ciasta, tak, by jego nazwa jeszcze bardziej pasowała do bloga :-)
Kruche ciasto na spodzie, na nim masa z białego maku i śmietanowa (która "udaje" serową ;-), a całość oblana jest polewą z dodatkiem mleka w proszku i posypana orzeszkami ziemnymi. Sama polewa smakuje podobnie jak biała czekolada i wspaniale dopełnia smaku całego ciasta. Polecam :-)



Masa makowa:
 

- 250 g białego maku

- 50 g rodzynek

- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub odrobina aromatu pomarańczowego)

- 50 g orzechów ziemnych

- 50 g masła

- 100 g miodu

- 50 g cukru

- 3 małe lub 2 duże jajka


Mak zalać w garnku gorącą wodą i gotować 30 minut. Odstawić z ognia do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na drobne sito. Pozostawić na 15-30 minut do odsączenia.

Odcedzony mak zmielić 3-krotnie razem z rodzynkami i orzechami.

W oddzielnym garnku rozpuścić masło z miodem i cukrem, po czym dodać zmielony mak. Smażyć 2-3 minuty ciągle mieszając, następnie odstawić do wystygnięcia.

Do tego momentu masę można przygotować nawet dzień wcześniej (jajka dodamy dopiero na krótko przed pieczeniem).


Teraz należy przygotować ciasto na spód.



Ciasto:

- 100 g masła (miękkiego)

- 70 g cukru

- szczypta soli

- 3 żółtka

- 150 g mąki

- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem i solą, dodając po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać do masy przesianą mąkę i miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto rozłożyć łyżką na spodzie formy (o wymiarach 23 x 33 cm, wyścielonej papierem do pieczenia) i rozprowadzić palcami równą warstwę.


Masa śmietanowa:

- 3 białka

- 100 g cukru

- 1,5 op. budyniu waniliowego (w sumie 60 g) lub 1 budyń+1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 500 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%


Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać proszek budyniowy oraz śmietanę i wszystko razem ostrożnie, ale dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować na małych obrotach).


Teraz wracamy do masy makowej.

Jajka rozdzielić, ubić najpierw same białka, a następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Połączyć z przygotowaną wcześniej masą z maku, po czym wyłożyć na surowe ciasto w blaszce. 


Na to ostrożnie wyłożyć masę śmietanową.

Piec w temperaturze 170-180 st.C przez ok. 1 godzinę. Gdyby wierzch szybko się zrumienił, przykryć folią aluminiową (ja to zrobiłam na 20 minut przed końcem pieczenia).

Upieczone ciasto wystudzić.


Polewa:

- 100 g masła

- 100 g cukru

- 30 ml (2 łyżki) wody

- 100 g mleka w proszku

- kilka kropli aromatu waniliowego


Dodatkowo:

- 50 g orzeszków ziemnych


Masło, cukier i wodę zagotować. Odstawić z ognia, przestudzić, po czym dokładnie wymieszać z mlekiem w proszku i aromatem waniliowym.

Gdyby zostały grudki, polewę można zmiksować na gładką masę.

Odstawić do lekkiego zgęstnienia, a następnie polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.


Uwagi:
Ciasto na spodzie nie wymaga podpiekania. Mnie jednak coś podkusiło i podpiekłam, dlatego jest takie ciemne ;-)






Zainspirowałam się tym przepisem na ciasto, a za pomysł na polewę dziękuję p. Kindze.

11 komentarzy:

  1. Prezentuje się niezwykle elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Evenko, skąd wiedziałaś, że dostałam od mamy ponad kilo białego maku??? Właśnie zaplanowałaś mi jutrzejsze przedpołudnie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. :-) Ja zużyłam mak, który został mi od rogali świętomarcińskich ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny pomysł na ciasto i piękna nazwa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie! A czy do masy makowej pasowałyby wiórki kokosowe zamiast rodzynek/skórki pomarańczowej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałam żeby moje ciasto było zdecydowanie waniliowe. Kokos natomiast ma specyficzny, dosyć "wyróżniający się" smak, dlatego ja osobiście nie dodawałabym go do tego ciasta, ale jeśli ktoś lubi, to nie widzę przeciwwskazań :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast śmietany w masie można użyć jogurtu naturalnego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, masa powinna być wtedy podobna do tzw. sernika bez sera.

      Uwaga: zrobiłam małą poprawkę w przepisie i zmniejszyłam trochę ilość budyniu (uznałam, że tak będzie lepiej).

      Usuń