środa, 21 marca 2018

Babka szafranowa



Ucierana babka z dodatkiem szafranu. Właśnie temu składnikowi zawdzięcza głównie swój intensywny kolor i nazwę rzecz jasna, ale nie jest on jednak nieodzowny. A zatem jeśli chcecie upiec taką babkę, a nie macie szafranu, nic straconego, można go śmiało pominąć. Ciasto może będzie trochę mniej żółte (to także zależy od jajek), ale na pewno równie smaczne :-)





Składniki:
- 400 g mąki
- 1 opak. budyniu o smaku śmietankowym
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki soli
- 200 ml mleka
- ½ łyżeczki szafranu
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 4 jajka

Formę o śr. 24-26 cm z kominkiem dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.

Szafran zalać ciepłym mlekiem, tak, by nitki puściły kolor.

Mąkę, budyń, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski.

Masło utrzeć za pomocą miksera z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując ciasto. Następnie dodawać na zmianę suche składniki oraz mleko, i miksować na wolnych obrotach, aż masy się połączą. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piec 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie.

Polewa:
- 100 g czekolady deserowej (lub po połowie mlecznej i gorzkiej)
- 40 g masła

- kolorowa posypka

Czekoladę i masło rozpuścić na parze, wymieszać, oblać ciasto. Posypać kolorowymi groszkami.



1 komentarz:

  1. Zamiast szafranu dodaję kurkumę i mam piękny żółty kolor. Madalena

    OdpowiedzUsuń