piątek, 5 października 2018

Ciastka kręcone przez maszynkę



Kruche ciasteczka kręcone przez maszynkę do mięsa. Zwykle do tego typu ciastek używałam specjalnej przystawki z otworami o różnych kształtach i nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, że można się obejść bez niej. Jak zatem zrobić ciastka bez przystawki ? Wystarczy maszynka do mięsa i sitko, przez które je przekręcamy (choć teraz nawet z tym może być problem, bo skoro można kupić gotowe, zmielone mięso, to po co komu w ogóle maszynka ;-). W każdym bądź razie, przez to właśnie sitko wychodzą "robaczki" z ciasta, które sklejając się ze sobą tworzą takie fajne ciasteczka o fikuśnym kształcie. Można je też dodatkowo posypać makiem, jeśli ktoś lubi. Moje dzieci je uwielbiają :-)


 Składniki:
- 3 jajka
- 270 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g masła
- cukier waniliowy lub aromat
- 750 g mąki
- 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia


Masło ogrzać do temperatury pokojowej.

Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać miękkie masło oraz wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy maślanej. Na początku można mieszać za pomocą miksera lub łyżki, a gdy ciasto mocno zgęstnieje, wyjąć na blat i zagnieść (gdyby mocno kleiło się do rąk, dosypać trochę mąki).
Ciasto podzielić na kawałki i porcjami przekręcać przez maszynkę do mięsa. Wychodzące z maszynki "robaczki" z ciasta odkrajać nożem (co 5-6 centymetrów) i układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 180 st.C przez 15-17 minut.

Uwaga: przed pieczeniem ciastka można posypać makiem.

2 komentarze:

  1. Świetnie wyglądają! Muszę wypróbować. Maszynkę posiadam, często używam. Nigdy nie kupuję gotowego mielonego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie takich tradycyjnych ciasteczek do kawy mi brakowało :) Chyba dzisiaj po południu zabiorę się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń