piątek, 12 lipca 2019

Serowe ciasto z truskawkami i kruszonką


Ucierane ciasto serowe z truskawkami i kruszonką. Wilgotne, aromatyczne, proste do zrobienia i bardzo dobre w smaku.

Dodam tylko, że ten rodzaj ciasta ma to do siebie, iż po wymieszaniu z mąką i proszkiem do pieczenia "rośnie" już w misce, dlatego nie należy go długo mieszać, a już na pewno nie miksować. 



 Składniki (ogrzane do temp. pokojowej):
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 80 g masła
- 250 g tłustego sera twarogowego (o kremowej konsystencji)
- 200 g mąki + 1 łyżka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek

Kruszonka:
- 60 g masła
- 40 g cukru pudru
- 100 g mąki
- kilka kropli aromatu waniliowego

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć palcami, do uzyskania grudkowatego ciasta. Wstawić do zamrażalnika.

Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wbijać po 1 jajku, za każdym razem dobrze ubijając. Następnie dodać ser i krótko zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i lekko wymieszać łyżką (jak ciasto na muffiny). Przełożyć do wyścielonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy (średnica 26 cm).
Truskawki pokroić w ćwiartki, obsypać 1 łyżką mąki i ułożyć na cieście, lekko w nie wciskając. Wierzch posypać schłodzoną kruszonką. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Nie należy jednak przedłużać pieczenia bez wyraźnej potrzeby,  ponieważ ciasto wyjdzie zbyt suche.

Na podstawie przepisu z tej strony.


6 komentarzy:

  1. O zgrozo, najpierw przeczytałam, że to ciasto z kiszonką i aż ze zdziwieniem szukałam tej kiszonki w składnikach. haha :D Bardzo fajny przepis na ciasto, taki który zaraz chce się wypróbować. :) Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne, właśnie upiekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można to ciasto zrobić z mrożonymi owocami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, pod warunkiem, że zostaną one wcześniej rozmrożone i odcedzone.

      Usuń