czwartek, 19 sierpnia 2021

Śmietanowiec z galaretkami

 

Śmietanowiec z kolorowymi galaretkami, bez pieczenia. To proste ciasto deserowe przygotowuje się z dwóch rodzajów śmietany oraz kilku galaretek o różnych smakach. Nie ma przy nim dużo pracy, tylko trzeba poczekać na efekt końcowy, aż wszystko dobrze stężeje. Aby usprawnić nieco ten proces, warto przygotować galaretki (a konkretnie trzy z nich) dzień wcześniej.

 

Składniki:
- 3 galaretki w różnych kolorach
- 2 galaretki w jednakowym kolorze (lub bezbarwne)
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 5 łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy

Każdą z trzech galaretek rozpuścić osobno w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie wymieszać (do rozpuszczenia) i zostawić do wystygnięcia. Następnie przelać do miseczek i wstawić do lodówki, aby stężały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę.


Dwie pozostałe galaretki (w jednakowym kolorze) rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.


Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kwaśną śmietanę i krótko zmiksować. Ciągle ubijając na małych obrotach wlewać stopniowo zimną (ale płynną) galaretkę. Na koniec wymieszać masę śmietanową z pokrojonymi galaretkami i przelać do tortownicy (lub szklanego naczynia o podobnym rozmiarze) wyścielonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało. Po tym czasie wyłożyć ciasto na tacę przewracając do góry dnem. Zdjąć papier (lub folię).


1 komentarz:

  1. Uwielbiam to ciasto ale jak ktoś zrobi ;D nie mam cierpliwości do tych galaretek :)

    OdpowiedzUsuń