wtorek, 25 czerwca 2024

Kruche ciasto z truskawkami i pianką

 

Kruche ciasto z truskawkami i pianką w środku. Właściwie to należałoby nazwać je "półkruchym". Od typowego kruchego różni się tym, że jest mniej... kruche, a bardziej miękkie i nie rozsypujące się. Na podstawie tego przepisu robiłam wcześniej szarlotkę i placek z marmoladą w środku. 

Od razu dodam, że do wykonania tego ciasta z pianką można wykorzystać kilka zachowanych wcześniej białek.

 

 Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 200 g masła (lub margaryny)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki śmietany
- aromat waniliowy
- szczypta soli

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka, jajko, aromat i tyle śmietany, żeby ciasto dało się dobrze zagnieść i było w miarę elastyczne. Około 3/4 ciasta rozwałkować, włożyć do blaszki (20 x 30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta zawinąć w folię i zamrozić (wystarczy 30 minut w zamrażalniku). Na ten czas ciasto z blaszką można wstawić do lodówki.

Piana:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego

Białka ubić, dodać cukier, sok z cytryny (kwasek) i ubijać, aż cukier się rozpuści.

Dodatkowo:
- 400 g truskawek (można użyć też innych owoców)

Truskawki pokroić (na połówki lub w ćwiartki, zależnie od ich wielkości), posypać nimi ciasto z lodówki, przykryć pianą z białek i posypać startym ciastem z zamrażalnika. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz