Prosty serniczek na zimno z musem truskawkowym. Użyłam do niego serka waniliowego, dlatego jest "serniczek", a nie sernik ;-) Nie za słodki, orzeźwiający, mojej rodzince bardzo smakował.
Składniki:
- niepełna paczka okrągłych biszkoptów
Masa serowa:
- 800 g serka waniliowego
- 330 ml śmietanki 30%
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 30 g żelatyny (2 duże łyżki)
- 1/3 szkl. przegotowanej wody
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 g truskawek (mogą być mrożone)
Formę (21x26 cm) lub tortownicę (ok. 24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać biszkopty, jeden obok drugiego.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę zalać wodą, naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać żelatynę do jej rozpuszczenia.
Gorącą żelatynę połączyć z serkiem i energicznie wymieszać (w zimnym serku szybko tężeje), a następnie wymieszać lub krótko zmiksować z ubitą śmietanką. Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki.
Truskawki zmiksować (powinno wyjść nieco mniej niż 1/2 l musu truskawkowego), zagotować, po czym odstawić z ognia, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Tężejącą galaretkę wylać na schłodzoną masę serową i ponownie wstawić do lodówki, na co najmniej kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz