Kruche, kakaowe ciasto śmietanowo-kokosowe z malinami. Całkiem proste w wykonaniu, ładnie wyglądające i bardzo smaczne. Nic dodać, nic ująć :-)
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny (lub masła)
- 4 żółtka
- 2/3 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do mąki z tłuszczem, wymieszać, po czym zagnieść ciasto.
Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę ciasta.
Ciasto na bazie margaryny może być raczej trudne do rozwałkowania, dlatego łatwiej będzie rozdrobnić je jak kruszonkę i równomiernie posypać dno blaszki. Na koniec lekko ugnieść.
Drugą połowę ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Masa kokosowo-śmietanowa:
- 4 białka
- 1 szkl. cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 130 g wiórków kokosowych
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%
- ok. 2 szkl. malin
Białka ubić, stopniowo wsypywać cukier i ubijać, aż cały się rozpuści. Dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wszystko razem krótko zmiksować na najniższych obrotach. Gotową masę wylać na ciasto w blaszce. Wierzch posypać malinami oraz startym lub pokruszonym ciastem z zamrażalnika. Piec w temperaturze 180 st.C przez 1 godzinę.
Na podstawie przepisu ze strony mniammniam.
Obłędnie wygląda.
OdpowiedzUsuń