To ciasto zarówno z wyglądu jak i w smaku jednocześnie przypomina trochę murzynka i trochę brownie. Tyle tylko, że jest z dodatkiem cukinii. Jej smaku wcale się nie wyczuwa, ale nadaje ciastu wyjątkowej wilgotności. Jeszcze tylko polewa czekoladowa na wierzchu i nikt mu się nie oprze ;-)
Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g masła lub margaryny (o temp. pokojowej)
- 150 g cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl. śmietany 18%
- 300 g cukinii
Mąkę wymieszać z kakao, kawą, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wbijać po 1 jajku, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie wlewać do masy cienką strużką olej, ciągle ubijając, po czym dodawać na przemian mieszankę mączną i śmietanę. Na koniec dodać startą na dużych oczkach cukinię wraz ze skórką - wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia długiej keksówki (u mnie o wymiarach 8.5x32 cm). Piec w temperaturze 170 st.C przez ok. 1 godzinę (dłużej, jeśli potrzeba - sprawdzić patyczkiem).
Po wystygnięciu ciasto oblać polewą czekoladową.
Na podstawie przepisu z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz