poniedziałek, 30 września 2024

Szarlotka z dwukolorowym biszkoptem

 

Finezyjna szarlotka na kruchym cieście, urozmaicona biszkoptem w dwóch kolorach. Nie jest to taki typowy biszkopt, bo na samych białkach (żółtka idą do ciasta kruchego). A pomimo kilku warstw, wszystko piecze się razem jednocześnie, więc wbrew pozorom, wcale nie jest to czasochłonne ciasto. 


Składniki:
Warstwa jabłkowa:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- 2 czubate łyżki kaszy manny

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, posypać cukrem i krótko uprażyć. Wymieszać z kaszą manną, po czym odstawić do wystygnięcia.
Dla bardziej "szarlotkowego" smaku można dodać cynamonu.

Kruche ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka śmietany

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Następnie posiekać z margaryną, dodać żółtka, śmietanę - zagnieść jednolite ciasto. Połowę ciasta rozwałkować na wielkość blaszki (24x36 cm). Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć rozwałkowane ciasto.

Biszkopt:
- 5 białek
- 150 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i sok z cytryny (lub ocet), miksować, aż cukier się rozpuści. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy białkowej, wymieszać za pomocą łyżki lub szpatułki. Powstałe ciasto podzielić na połowę - do jednej dodać kakao.

Na ciasto kruche (w blaszce) wyłożyć przestudzone jabłka. Na jabłkach równomiernie rozprowadzić białą część ciasta biszkoptowego, na nim łyżką kłaść kupki z ciasta kakaowego.
Drugą część ciasta kruchego rozwałkować na wielkość blachy, delikatnie podsypując mąką. Ostrożnie położyć na cieście biszkoptowym (ja zazwyczaj przenoszę ciasto kruche nawinięte na wałek i stopniowo odwijam już w blaszce, ale można też przenieść na stolnicy i zsunąć do blaszki).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 minut w 180 st.C.


1 komentarz: