Kokosek z borówkami to kruche ciasto z warstwą frużeliny borówkowej i kokosowej pianki. Jeśli zastanawiacie się skąd wziąć frużelinę, to robi się ją samemu (także z owoców mrożonych).
Ciasto jest całkiem proste do zrobienia, pyszne w smaku i można je piec przez okrągły rok, a nie tylko w sezonie :-)
Ciasto:
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła (lub margaryny)
- 5 żółtek
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem, dodać żółtka, po czym szybko zagnieść ciasto. Jedną połowę ciasta zamrozić, a drugą rozwałkować i włożyć do formy (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawić do lodówki.
Frużelina borówkowa:
- 500-700 g borówki amerykańskiej (może być mrożona)
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1/4 szkl. wody
Borówki wsypać do garnuszka razem z cukrem, podgrzewać aż puszczą soki (w razie potrzeby dolać trochę wody). Chwilę gotować, a następnie dodać budyń wymieszany z wodą. Podgrzewać ciągle mieszając, do zgęstnienia. Zestawić z ognia.
Pianka kokosowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szkl. cukru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1/2 szkl. śmietany (12-18%)
- 150 g wiórków kokosowych
Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać proszek budyniowy oraz śmietanę i krótko zmiksować na małych obrotach. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć przestudzoną frużelinę borówkową (może być nadal bardzo ciepła), a następnie pianę kokosową. Wierzch posypać startym ciastem z zamrażalnika.
Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 35 minut.
Na podstawie przepisu ze strony Gotujmy.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz