Tradycyjny przepis na biszkopt z jabłkami, ale z dodatkiem banana. I nie chodzi tu o dodanie kawałków tego owocu i wrzucenie go do ciasta wraz z jabłkami (choć można i tak), a zmiksowanie go razem z ciastem. Dzięki temu biszkopt będzie bardziej wilgotny i pachnący bananami.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 7 łyżek oliwy lub oleju
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 mocno dojrzały banan
- 2 i 1/4 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jabłka (ok. 750 g)
Jabłka obrać i pokroić na niezbyt duże kawałki.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając wlewać po łyżce oliwy. Dodać banana oraz aromat waniliowy, krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą (można mikserem na małych obrotach lub łyżką). Wsypać pokrojone jabłka i wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy (23 x 33 cm). Piec 45-50 minut w temp. 180 st.C.
Po wystygnięciu biszkopt można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz