niedziela, 30 grudnia 2007

Blok


Któż nie zna bloku... U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez tej słodyczy - zawsze najszybciej znika z talerza. Poza tym , chyba nie ma potrzeby dodawać już nic więcej , oprócz przepisu oczywiście ;-)

Składniki:
- 25 dag masła
- 1 szkl. cukru
- 1/4 szkl. wody
- 2 łyżki kakao
- 25 dag mleka w proszku
- 3-4 paczki herbatników
- ew. bakalie

Masło , cukier , wodę , kakao podgrzać i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Odstawić , wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać , żeby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki (ew. bakalie) , ponownie wymieszać i wyłożyć do wąskiej formy wyścielonej pergaminem.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam. Robiłam już chyba na wszystkie możliwe sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Najbardziej lubię waniliowy, ale kakaowy w takiej wersji też jest pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny blok. Jeszcze nigdy nie robilam bloku, czas w koncu sprobowac, ale to dopiero po swiateczno-noworocznym objadaniu ;)
    Moja mama czesto robila blok ,musze zapytac ja o jej przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie.Majana

    OdpowiedzUsuń
  3. Nougatinko , Ty jesteś specjalistką w tej dziedzinie :-) Ja sama chętnie pokombinowałabym z różnymi wersjami , ale niestety mój małż... nie lubi żadnych dodatków w bloku , tylko herbatniki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko , czas najwyższy nadrobić zaległosci ;-) Blok jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. strasznie kusicie ostatnio blokami, a u mnie nie ma mleka w proszku... :-( musze znalezc jakas alternatywe! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudawianeczko , co by Ci tu doradzić... Chyba najprościej będzie zamówić przez internet albo poprosić kogoś w Polsce o przesyłkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w rodzinie blok czekoladowy umieszcza sie pomiedzy dwoma warstwami andruta (tzw wafle tortowe) i z duza iloscia bakalii
    jest to obowiazkowa slodycz na kazde swieta + uroczystosci mezowskie - on pochlania wszystko :)

    Arabesko Twoj blok wyglada oblednie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Agatku dziękuję :-)
    Mój małżonek też najpierw wyjada blok , a dopiero potem bierze się za inne ciasta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smacznie, ale mam pytanie czy to sie piecze czy co ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Najpierw się gotuje , potem dodaje resztę składników , wykłada do formy i czeka , aż zastygnie. To wszystko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzien Dobry
    Bardzo sie ciesze ze znalazlam ten przepis. Ostatnio jadlam blok jak bylam mala i do tej pory pamietam jak mi smakowal. Niestety tu gdzie mieszkam nie ma "normalnego" mleka w proszku, tylko odtluszczone. Czy odtluszczone sie nada?

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś próbowałam zrobić blok z odtłuszczonym mlekiem , ale nie był już taki dobry.
    Dodam , że mleko odtłuszczone jest lżejsze od pełnotłuszczowego , więc trzeba go dać trochę mniej.

    OdpowiedzUsuń
  13. zobacz tutaj http://www.polomarket.pl/przepisy_id_380.html?przepis=275

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za informację i gratuluję spostrzegawczości (zdjęcie jest dosyć okrojone).
    Zgłosiłam to i czekam na odzew.

    OdpowiedzUsuń