czwartek, 13 marca 2008

Petit Pains Au Lait


I znowu wypieki francuskie. Tym razem lekkie i mięciutkie "rogate" bułeczki z chrupiącą skórką.

P.S. Już niedługo przestanę Was tak "męczyć" pieczywem ;-)


Składniki (na 12 bułeczek):
- 450 g mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka drobnego cukru
- 50 g masła
- 15 g świeżych drożdży (dałam 7 g suszonych)
- 280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania

Mąkę z solą przesiać do dużej miski , dodać cukier , miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka , dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski , formując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut , aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko naoliwionej miski , przykryć naoliwioną folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na na 1 godzinę lub , aż podwoi swoją objętość.
Ciasto wyłożyć ponownie na stolnicę i delikatnie ugnieść. Podzielić na 12 części , uformować z nich kulki i poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż , przykryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.


Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.C. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i piec 20 - 25 minut na złoty kolor.


10 komentarzy:

  1. Evenko, te bułeczki są śliczne, bardzo apetycznie wygladają :) Masz talent normalnie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale Ty nie meczysz tym pieczywem ,ja to czytam i piekę z wielka przyjemnością

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko, dziękuję , ale to głównie zasługa dobrego przepisu z mojej niezawodnej (jak na razie) książki :-)

    Margot , jesteś jedyna w swoim rodzaju - na Ciebie zawsze mogę liczyć :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ano znowu... ;-) Piękne ? - dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie znowu ?
    A liczyć możesz i buły upiekę ,żebyś wiedziała!
    Ale jak maja teraz być mazurki ,baby i serniki to ewentualnie zgadzam sie na brak buł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot :-))
    Sernik będzie na pewno , a co do reszty , to jeszcze się zastanawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Evenko zrobiłam je !:)Tylko różki mi nie wyszły hi hi hi ;) No i nie sa takie kształtne jak Twoje, ale pyszniutkie były :)
    dziekuje za przepis :)
    Pozdrówka, Majana

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko , ja zawsze powtarzam , że najważniejsze żeby smakowało :-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie wyjąłem z piekarnika i udały się, choć bałem się, że ciasto nie wyrośnie.
    Użyłem mąki pszennej typ 650. Trochę nierównej wielkości wyszły, ale jeszcze nie mam wprawy w formowaniu.

    OdpowiedzUsuń