czwartek, 22 maja 2008

Muffiny z jagodami i białą czekoladą


Jak muffiny , to wiadomo , że banalnie proste , jak z białą czekoladą i jagodami , to na pewno smaczne , a jak jeszcze do tego z kruszonką , to już lepiej nie trzeba. Chociaż... źródło przepisu podaje , żeby wierzch polać jeszcze rozpuszczoną czekoladą - jak dla mnie to już rozpusta , bo muffiny same w sobie są wystarczająco czekoladowe i słodkie ;-)

Przepis pochodzi ze strony "Very Best Baking".


Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/4 szkl. brązowego cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 czubatą łyżeczkę proszku + 1/2 łyżeczki sody)
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. mleka
- 1 duże jajko
- 1/4 szkl. (ok. 6 dag) roztopionego masła lub margaryny (ja dałam olej)
- 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej (zastąpiłam aromatem waniliowym)
- 1 i 1/2 szkl. białych kuleczek czekoladowych (dałam niepełną szklankę)
- 1 i 1/2 szkl. jagód (mogą być mrożone)

W jednej misce wymieszać mąkę , cukry , proszek do pieczenia i sól. W drugiej: mleko , lekko roztrzepane jajko , rozpuszczony tłuszcz i skórkę cytrynową. Zawartość obu misek krótko wymieszać ze sobą , dodać jagody , czekoladę. Nakładać łyżką do foremek muffinkowych napełniając prawie do pełna , posypać kruszonką i piec ok. 25 minut w temp. 200 st.C. Wierzch ostudzonych muffinów można dodatkowo ozdobić rozpuszczoną białą czekoladą , ale moim zdaniem to już przesada ;-)

Kruszonka:
- 1/3 szkl. cukru (można dać cukier puder , żeby kruszonka była delikatniejsza)
- 1/4 szkl. mąki
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki (4-5 dag) masła lub margaryny

Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

Z tej porcji wychodzi ok. 18 muffinów (ja zmieściłam wszystko do 12 foremek).


17 komentarzy:

  1. O kurcze...! Rozpusta, no rozpusta jak nic! Poczekam już chyba do tych świeżych jagód...A może nie wytrzymam? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgoś :-)) Myślę , że warto poczekać , bo jednak co świeże , to świeże. A jak już się w nich rozsmakujesz , to i z mrożonymi będą dobre ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie zrobie je za tydzien ...Te rozpustne muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj kusisz, kusisz, a ja wciąż dokładam nowe przepisy na muffinki do wypróbowania :) Ten oczywiście też dopiszę do listy i chyba też poczekam na świeże jagody.

    OdpowiedzUsuń
  5. Evenko, no boskie te muffinki! Jagódki, kruszonka, czekoladka - rozpusta jak nic :) Super. A u mnie tez dzis muffinki na blogu, tyle ,ze bananowe :) POzdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robie własciwie takie same muffiny
    tylko zamiast jagód daje maliny(ale z jagodami też zrobie),z kruszonka oczywiście
    Mój ,,muffino maniak "zjada od ręki z sześć ,a później muszę robić nową porcję ,żeby i inni mieli jakieś szanse posmakować

    OdpowiedzUsuń
  7. Och! Uwielbiam muffiny jagodowe! A jak jeszcze z białą czekoladą i kruszonką to już prawdziwa rozpusta dla kubków smakowych! Koniecznie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki dziewczyny :-)
    Jeszcze trochę i jagodowe szaleństwo można będzie zacząć , a widzę , że amatorów tych owoców nie brakuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szaleństwo. Pyszności. Zrobie niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W takim razie czekam na relację :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam serdecznie
    Chciałabym zapytać gdzie w Polsce można kupić groszki czekoladowe?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Do Polski zawitalam dopiero wczoraj i jeszcze nie zorientowalam sie ;-)
    Zamiast groszkow mozna uzyc posiekanej czekolady :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbowałam. Są cudne! Pozwolę sobie pochwalić się zdjęciem:

    http://www.facebook.com/photo.php?pid=230907&l=6d41edb0ed&id=100000405579196

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm dosyć że jagody to jeszcze biała czekolada, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszły rewelacyjnie!! Mniammmm !!! Dziękuję !!

    Dzięki Temu blogowi rozkochałam sie w muffinach!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Te muffinki są jednym słowem przeza*ebiste!!! Dzięki, dzięki za udostępnienie przepisu!

    OdpowiedzUsuń