poniedziałek, 22 września 2008

Ciasteczka owsiane z rodzynkami



Ciasteczka są łatwe, dość szybkie w wykonaniu i bardzo dobre (nawet surowe ciasto chętnie podjadałam). Przepis znalazłam pod wieczkiem pudełka z płatkami owsianymi. Ten pan w kapeluszu tak zachęcająco się uśmiechał, że po prostu musiałam spróbować tych ciastek ;-)

 



Składniki:
- 22 dag margaryny lub masła
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. białego cukru

- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. mąki

- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3 szkl. płatków owsianych zwykłych lub błyskawicznych
- 1 szkl. rodzynków

Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodać jajka, wanilię i dobrze ubić. Dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i solą. Na koniec wsypać płatki owsiane i rodzynki, dobrze wymieszać. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na nie natłuszczoną blachę. Piec w temperaturze 180 st.C. przez 10 - 12 minut (ja piekłam 17 min.), aż się zrumienią.

Ciasteczka przed pieczeniem:

I już po (od razu na gorąco porozdzielałam je nożem):


11 komentarzy:

  1. Piękne te ciasteczka :) Ja ostatnio kupiłam jakieś owsiane "Wiatraczki" i były super w smaku i tak sobie pomyslałam, że z chęcią sama bym upiekła podobne.:) No i mam teraz przepis dzieki Tobie Evenko :))
    Pozdrawiam.
    Ps. Jaka u Ciebie pogoda ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym wpisem, evenko, przypomniałaś mi, ze minął już chyba rok, odkąd ostatni raz piekłam owsiane ciasteczka. Zawsze jakiś inny wypiek okazuje się ważniejszy, a synek tyle razy już się dopominał...

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko u ciebie zawsze takie ladne, rownutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko , wiatraczki powiadasz ? To musiały być zrobione z gęstego ciasta. Te ciasteczka nakłada się łyżką , więc pewnie różnią się smakiem , ale zachęcam do wypróbowania :-)
    P.S. U mnie pogoda jak zwykle - gorąco. Chłodniej robi się zazwyczaj dopiero około grudnia ;-)

    Małgoś , musisz to szybciutko nadrobić - nie daj się dłużej prosić ;-)

    Iis , aż takie równiutkie to te ciasteczka nie są , ale dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja bardzo lubię i piec i jeść ciasteczka owsiane....

    OdpowiedzUsuń
  6. piekne i zdrowe idealne polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Evenko bardzo mi się podobają twoje ciasteczka, a mojemu synkowi jeszcze bardziej - bo są z rodzynkami:-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam :)
    A można zastąpić czymś ten brązowy cukier, bo nie mam pojęcia, gdzie go kupić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Podobno można zrobić samemu brązowy cukier mieszając 2 łyżki melasy z 1 szkl. zwykłego cukru (nie próbowałam).
    Ostatecznie można dać po prostu biały cukier.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pyszne te ciasteczka (na surowo również) ja z racji unikania ostatnio robota (nie chcę przypadkiem obudzić z trudem uśpionej Kruszynki), masełko roztopiłam i wymieszałam ciasto łyżką...

    OdpowiedzUsuń