poniedziałek, 2 marca 2009

Mleczny chleb na zakwasie


Często zdarza mi się , że niektóre przepisy wstawiam z poślizgiem , czasami nawet całkiem dużym , zwłaszcza , jeśli po drodze są jakieś akcje kulinarne. Tak było i z tym chlebem - do tej pory zdążyłam go upiec już trzy razy ! Na początku szukałam po prostu przepisu na jakiś chleb z dodatkiem zakwasu , ale taki "ekspresowy". Wydawało mi się , że będzie to niemożliwe , bo zazwyczaj zakwasowce wymagają przynajmniej 12 godzin na przygotowanie. Takie są zresztą najlepsze , ale tym razem nie mogłam czekać aż tak długo. Chlebek z przepisu AgusiH. okazał się strzałem w dziesiątkę - szybki w przygotowaniu , delikatny i wilgotny w środku , o cienkiej skórce i neutralnym smaku. Może nie zachowuje tak długo świeżości jak typowy chleb na zakwasie , ale bez obaw , jest taki smaczny , że na pewno długo nie poleży.


Składniki:
- 1 szkl. zakwasu pszennego lub żytniego
- 2/3 szkl. mleka
- 1/4 szkl. wody źródlanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka soli gruboziarnistej
- 3 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży

Na wierzch:
- 1 jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- ew. pestki dyni i słonecznika

Sposób przygotowania:
Doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Wymieszać z ciepłym mlekiem.

METODA MANUALNA:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki.
Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w cieple, przykryte wilgotną ściereczką.

MASZYNA DO CHLEBA:
Wlać do maszyny zakwas z mlekiem. Nastawić na program: wyrabianie ciasta. Dodać resztę składników w/g instrukcji dołączonej do maszyny. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie trwa ok. 1 godz.).

NASTĘPNIE:
Natłuszczonymi rękami wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (ja uformowałam 1 podłużny). Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryte natłuszczoną folią.
Nagrzać piekarnik do 240 stopni, spryskać wodą. Posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki. Jeden bochenek posypać pestkami dyni, drugi pestkami słonecznika.
Piec 10 minut w 240 stopniach, potem jeszcze 20 minut w 190 stopniach.

12 komentarzy:

  1. cienka skórka, a czy chrupiąca?:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie rumiany! tez mi ten chleb bardzo smakowal :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest taki chleb ,że jak nie pomysłu co upiec a muszę czy chcę upiec jakiś pewniak na zakwasie to robię ten chleb
    Arabesko ,a twój ma śliczny kształt
    i taki bardzo równiutki miąższ jakby
    był robiony pod linijkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Evenko, pięknie wygląda ten chlebek! Na pewno pyszny jest ! Och, ja jeszcze na zakwasie nie robiłam. Może kiedyś... a na razie pozachwycam się Twoim bo jest czym!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A wiesz, że ten chleb u mnie też czeka w kolejce i pewnie bym go dziś upiekła, gdybym zauważyła w porę Twój wpis...
    Apetyczny! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny chleb! Zrobię go w najbliższym czasie, bo mam duuużo zakwasu. Chciałabym, żeby wyszedł mi choć w połowie tak ładnie jak Tobie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja tez zaczne niedlugo szalec z zakwasem. Pierszy chleb na zakwasie upieklam w ten weekend:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wam :-)

    Asieja , podobno skórka miała być chrupiąca , ale moja nie była ;-)

    Jeszcze tylko dodam , że ciasto może wydawać się dość luźne , jak na formowanie bochenka , ale im mniej mąki dosypiemy , tym chleb będzie lepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Evenko cudowny chlebek! Bardzo mi się podoba i musi być smaczniusi:)

    OdpowiedzUsuń
  10. hmm, mi się zakwas nie udaje, a takie pyszności Ci wychodzą.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Atinko spróbuj , myślę , że Ci posmakuje :-)

    Amatoreczko , nie zniechęcaj się , skorzystaj z porad Mirabbelki , Liski lub Tatter i tym razem na pewno zakwas się uda :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ladny chlebek ;) Właśnie zabieram się za niego :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń