piątek, 1 stycznia 2010

Szarlotka serowa


Szarlotka , więc wiadomo , że z jabłkami , ale serowe ciasto to dla mnie nowość. Koniecznie musiałam wypróbować takie połączenie. Trochę problemów przysporzyło mi rozsmarowanie ciasta na jabłkach (nie wałkuje się go , bo jest zbyt rzadkie) , ale jakoś sobie poradziłam. Ciasto jest wilgotne od sera , soczyste od jabłek i w ogóle bardzo smakowite , więc warto się "pomęczyć". Przepis podała Agnieszka na swoim blogu.

Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła drobno pokrojonego
- 250 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 1 i 1/2 kg jabłek (jak dla mnie 1 kg był wystarczający)
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru (jeżeli jabłka są bardzo kwaśne)

Mąki , proszek do pieczenia i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać pokrojone masło i ucierać mikserem lub malakserem , aż ciasto przybierze formę kruszonki. Następnie dodać pokruszony ser i jeszcze chwilę miksować. Na koniec dodać jajka i miksować do połączenia składników. Powstanie bardzo miękkie ciasto , nie nadające się do wałkowania , które należy wstawić do lodówki.
W międzyczasie czasie przygotować jabłka - obrać , pokroić w plastry , posypać skórką cytrynową , skropić sokiem z cytryny i ew. posypać 1 łyżką cukru.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką lub wyłożonej pergaminem blaszki (u mnie 20 x 30 cm) , równo rozsmarować i rozłożyć na niej jabłka. Następnie nałożyć drugą część ciasta (najlepiej robić to łyżeczką układając gęsto malutkie kopczyki) i też rozsmarować. Nie jest to łatwe zadanie , ale wykonalne ;-) Można pomagać sobie zwilżonymi w zimnej wodzie palcami.
Piec w temp. 190-200 st.C. około 40 minut (ja piekłam 10 minut dłużej) , na rumiano. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



24 komentarze:

  1. Ha! To ja już chyba wiem, na co mam w najbliższym czasie ogromną ochotę. Świetne połączenie!

    Pozdrawiam. I szczęśliwego nowego roku życzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotka na dodatek serowa to połączenie warte każdej męki!!! :) wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. od dawna marzy mi się jabłecznik z serem.. aż czuję ten smak jak patrzę na zdjęcia. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Evenko, bardzo pyszne ciasto! Lubię takie połączenia - szarlotka serowa brzmi smacznie i na pewno ją kiedyś zrobię. Ślicznie wygląda:)

    Pozdrawiam Cię pięknie w ten pierwszy dzien Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie. Chętnie wymieniłabym się na kawałek mojej szarlotki ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. też nie znałam takie połączenia, brzmi bardzo zachęcająco, bo i serniki i szarlotki bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za wszystkie Twoje kulinarne dokonania i za pasję, którą posiadasz masz ode mnie Kreatywne Wyróżnienie - zapraszam po odbiór :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie wygląda ta serowa szarlotka:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Evenko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też się szykowałam na to ciasto, a po twojej rekomendacji pewno niedługo upiekę...pozdrawiam noworocznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dziękuję za komenatrze , życzenia i za wyróżnienie :-)

    Pozdrawiam w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto prezentuje sie pieknie!

    Wszystkiego najwspanialszego w Nowym Roku Evenko!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo jestem ciekawa smaku takiej szrlotki. Dawno nie piekłam żadnego ciasta z jabłkami, tylko sernikini ciasta z kremem. Może nadzedł już czas?...

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj.
    Jestem od dawna fanka Twojego kulinarnego bloga.Wypróbowałam wiele przepisów,wszystkie doskonałe.
    Pozdrawiam gorąco.
    http://slowa-potrzebuja-ciepla.blog.onet.pl
    Morgana

    OdpowiedzUsuń
  14. a wiesz, evenko, niby nie przepadam, a tak mnie dziś jakoś naszła ochota na szarlotkę! ty mnie rozumiesz :)))

    pozdrawiam, Ally

    OdpowiedzUsuń
  15. piękna szarlotka aż mi zapachniało jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczna, pieklam wczoraj :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajna szarlotka. Z chęcią wypróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo interesujące ciasto, nie jadłam jeszcze szarlotki z serem
    Sliczne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  19. jestem stala bywalczynia arabeski,ale pisze pierwszy raz.
    Zrobilam!wyszla super,tylko na gorna warstwe zostawilam za malo ciasta,ale dziury zarzucilam klasyczna kruszonka i wyszlo ok.
    To prawda ze rozsmarowanie gornej warstwy to nie lada wyczyn,uczy cierpliwosci,ale warto!:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam to ciacho!
    cudowne, pachnące, aromatyczne i wilgotne!
    a rozsmarowywanie ciasta nie było żadnym wyczynem. nie miałam z tym kłopotów:)
    prosimy o więcej takich przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam. Mam pytanie, czy ser ma być taki z wiaderka do serników, czy zwykły na wagę? Ania

    OdpowiedzUsuń
  22. W tym przypadku lepszy będzie nie mielony ser , taki właśnie "na wagę".

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziękuję za odpowiedź. :) ANIA

    OdpowiedzUsuń