czwartek, 24 czerwca 2010

Ciasto migdałowo-orzechowe z masą czekoladową (Almond & Hazelnut Gâteau)



Osobiście uważam, że orzechy z czekoladą to jedno z najlepszych połączeń smakowych. A to ciasto zdecydowanie zbyt długo czekało, żebym je zrobiła, tym bardziej, że jest całkiem proste w wykonaniu. Polecam :-)

 




Ciasto:

- 4 jajka

- 1/2 szkl. drobnego cukru

- 1/2 szkl. zmielonych migdałów

- 1/2 szkl. zmielonych orzechów laskowych

- 1/3 szkl. mąki

- 1/2 szkl. płatków migdałowych


Jajka ubijać z cukrem na puszystą, kremową masę (przez ok. 10 minut). Wsypać orzechy i migdały, delikatnie wymieszać łyżką. Do tego przesiać mąkę i ponownie wymieszać. Masę rozdzielić do dwóch jednakowych, okrągłych form (18 cm średnicy), wyścielonych pergaminem. Wierzch jednego z ciast posypać płatkami migdałowymi. Obydwa ciasta wstawić do piekarnika (jak się nie zmieszczą to można upiec pojedynczo) i piec 15-20 minut. Lekko ostudzić, następnie wyjąć z form i wystudzić całkowicie na kratce kuchennej.


Masa:

- 100 g czekolady półsłodkiej

- 1 łyżka masła

- 1 i 1/4 szkl. słodkiej śmietanki (30%)



Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do małego garnuszka. Wstawić to do większego garnka, wypełnionego wrzącą wodą i podgrzewać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie garnuszek wyjąć z wody, odstawić na bok, dodać masło, dobrze wymieszać i lekko przestudzić.

Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladą.

Jeden placek (ten bez płatków migdałowych) posmarować masą i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem wierzch można posypać cukrem pudrem.


19 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, kompozycja smakowa też do mnie przemawia.

    Na jakąś uroczystość rodzinną jak znalazł.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Już się cieszę na myśl, że to ciasto zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie powinnam oglądać takich pyszności o tak późnej porze, bo zaraz chce mi się jeść ;-) piękne to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak cudownie wygląda to ciasto! Już sama nazwa zachęca do spałaszowania :) Pyszności Evenko u Ciebie:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Migdały, orzechy laskowe...ja też poproszę mały kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mogę z całym przekonaniem pdopisac się pod słowami o pysznym czekoladowo orzechowym połączeniu. lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Taak - orzechy i czekolada do świetny miks.

    A ciasto wygląda przepięknie!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale apetyczne zdjęcia! I połączenie też fantastyczne!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Evenko jak zawsze apetyczne ciasto i śliczne zdjęcie do tego!
    pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  10. na pewno bym je polubiła. Zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  11. smakować to ono musi wręcz wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo proszę o podpowiedź w jakiej temperaturze piec to ciasto i czy mogę dodać odrobinę proszku do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Temp. pieczenia 180-200 st.C. Można dodać trochę proszku do pieczenia , ale nie jest on potrzebny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam to ciasto i wyszło naprawdę pyszne i godne polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  15. to ciasto jest tez super,wyroslo mi bardzo ,i to bez proszku,jest smaczne i latwe,polecam i dziekuje:)Ania.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, a czekolada półsłodka to jaka? Gorzka? deserowa? pozdrawiam
    Bozena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deserowa. Można też użyć po połowie gorzkiej i mlecznej.

      Usuń