wtorek, 10 sierpnia 2010

Bagietki na maślance


To najprostsze , najszybsze i jedne z najlepszych bagietek , jakie do tej pory piekłam. Mają chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze , które nawet na drugi dzień pozostaje sprężyste (a nie jak w wielu przypadkach , kruszące się). Z tego przepisu korzystałam już kilka razy i właściwie za każdym razem bagietki wychodziły inne , choć tylko z wyglądu. Tak jak widać na zdjęciach , mogą być równe i gładkie , prawie bez śladu nacięć , albo z wyraźnymi nacięciami i dosyć nierówne , albo wręcz "sękate" z mocnymi pęknięciami (to znaczy , że trochę za krótko wyrastały). Jednak zapewniam , że w każdym przypadku smakowały równie dobrze.


Składniki:
- 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
- 400 ml maślanki
- 30 g drożdży świeżych (dałam 3 płaskie łyżeczki suszonych)
- 2 płaskie łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić z pięcioma łyżkami ciepłej maślanki i dwiema łyżkami mąki , zostawić na 15 minut pod przykryciem.
Resztę mąki przesiać do miski , dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy , resztę maślanki (o temp. pokojowej) i sól. Dosyć energicznie zagniatać , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki (ja wyrabiałam mikserem przez ok. 5 minut). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Ciasto podzielić na połowę i uformować dwie bagietki o długości 30 cm (ja czasami robię 3 bagietki , za to krótsze). Ponacinać ukośnie w odstępach co 5 cm i na głębokość 1/2 cm. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (lub trochę dłużej , jeśli za słabo przez ten czas urosną). Tuż przed wstawieniem do piekarnika spryskać bagietki wodą i piec ok. 30 minut w temp. 200 st.C. W trakcie pieczenia jeszcze kilkakrotnie spryskać je wodą.

31 komentarzy:

  1. Oj to ja już wiem, które bagietki upiekę jako następne:) wspaniały i jakże oszczędny w składniki przepis:) Pozdrawiam ciepło Arabesko

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne, piekne! Ja poprosze te najbardziej popekana. Musi byc mega chrupiaca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne bagietki! Zapisałam do upieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mnie naszła ochota na kanapkę z taką bagietką:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piekne te bagietki:) i wygladaja bardzo smakowicie:) na sniadanko super sprawa, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakież cudowne bagietki! świeże, złociste, chrupiące, idealne. zapowiada się wspaniałe śniadanie z konfitura domowej roboty, filiżanką kawy lub kubkiem kakao. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wyglądają, a ta maślanka bardzo spodobała mi się, jako dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentują! Zaskoczyła mnie tylko niska temperatura pieczenia. Ryzykowałaś z wyższą, Arabesko?

    OdpowiedzUsuń
  9. alez piekne te bagietka-jak malowane....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jeszce nie miałam okazji robić bagietek, piekne zdjecia :))

    OdpowiedzUsuń
  11. A jakie jest ciasto na te bagietki w wyrabianiu? Mi się udało niedawno spalić swój mikser przy jakimś drożdżowym wypieku :( i jeszcze nie dorobiłam się następcy. Dam ardę wyrobić to ręcznie czy szlag mnie trafi? ;P
    Jeśli skorzystam z przepisu zamieszczę go (i zalinkuję oczywiście) na swoim blogu. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Evenko, piękne są!
    I poczułam się Twoim wstępem do bagietek przekonana. Zrobię je niebawem...!

    OdpowiedzUsuń
  13. poproszę jeszcze ciepłą z masełkiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za komantarze :-)

    An-no , mój piekarnik w ogóle trochę słabo grzeje i nigdy nie jestem pewna w jakiej temp. tak naprawdę piekę , ale wyższa temp. nie powinna zaszkodzić - bagietki będą tylko bardziej przypieczone ;-)

    Marto , ciasto nie jest z tych typowo bagietkowych (czyt. luźnych)i raczej dobrze się wyrabia , więc nic nie powinno Cię trafić przy wyrabianiu ;-))

    OdpowiedzUsuń
  15. Przydałoby mi się w końcu wypróbować jakiś przepis na bagietki. Szczególnie, że bardzo lubię ten typ pieczywa.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na maślance bagietek jeszcze nie piekłam...
    Twoje są piękne.
    Tylko czy temperatura nie jest za niska? Trochę mnie to zaciekawiło...

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj pędzę z korektą! Oczywiście chodziło mi o to, czy temperatura nie za wysoka...

    OdpowiedzUsuń
  18. Już zapisałam przepis, zamierzam jutro wykorzystać. :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Amber , na temat temperatury napisałam powyżej w komentarzu ;-)
    Każdy piekarnik grzeje trochę inaczej i trzeba go wypróbować , ale 200 stopni powinno być OK , przynajmniej jako temp. "wyjściowa". Jeżeli już , to skłaniałabym się do nieco wyższej , ale na pewno nie niższej.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bagietki już upieczone i zjedzone :) Ciasto trochę klejące, ale znośnie do zagniatania i kształtowania. Bardzo nam smakowały, choć następnym razem dodam mniej soli, 2 łyżeczki to za dużo, 1-1,5 powinna wystarczyć. Zdjęcia porobione, więc pewnie niedługo pojawią się u mnie na blogu.
    Pod wpływem komentarzy wypróbowałam wyższą temperaturę i pierwsze 10 minut piekłam w 250st. i dopiekłam ok 12-15 minut w 190st. Wyszły bardzo fajne, pięknie urosły i ładnie się zrumieniły, więc można piec też tak.

    OdpowiedzUsuń
  21. O , jak szybko! Cieszę się , że bagietki smakowały :-)
    Za pierwszym razem też wydały mi się trochę za słone , więc podałam w przepisie , że łyżeczki mają być płaskie , ale rzeczywiście 1,5 też na pewno wystarczy.
    P.S. W oryginalnym przepisie (to był wycinek z jakiejś gazety , dlatego nie podałam źródła) woda do spryskiwania bagetek też ma być słona... To dopiero by była "słonina" ;-))

    OdpowiedzUsuń
  22. jeśli są chrupiące to poproszę :) śliczne są :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmm... zjadłabym taki kawałek bagietki z konfiturą truskawkową... :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zaczęłam właśnie pisać notkę na swojego bloga i zauważyłam błąd jaki popełniłam piekąc je ostatnio. Zamiast 400ml maślanki dodałam 400g :D Ciekawa jestem jak duże to przekłamanie jest, bo nie mogę znaleźć ile waży litr czy 100ml maślanki. Ale pewnie jest cięższa niż woda. Ehh.. No to czeka mnie drugie podejście do bagietek ;) Choć i te były udane.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja najbardziej lubię te sękate i popękane, z chrupką skórką - taką, że jak bagietki są krojone to okruszki dookoła pryskają :) Czasem nawet do oka :)
    Śliczne!
    Przepis na ciasto na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Arabesko bagietki wykonane i to już kilkukrotnie:). Są fantastyczne:). to kolejny wykorzystany od ciebie przepis, który na stałe wchodzi do naszego repertuaru:)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo się cieszę , że i Wam smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy suche drożdże ròwnież wymagajà wcześniejszego wymieszania i odstwaienia do przygotowania zaczynu? Myślałam że tylko świeże przygotowujemy w formie zaczynu a suche dodajemy wprost do màki i odrazu zaganiatamy z pozostałymi składnikami.

    OdpowiedzUsuń
  29. Drożdże instant można dodać bezpośrednio do mąki. Natomiast zwykłe drożdże suszone są grubsze i lepiej będzie przed dodaniem rozpuścić je.

    OdpowiedzUsuń