niedziela, 5 września 2010

Muffiny z ricottą i czekoladą



Jak zapewne już wiecie, bardzo lubię serowe wypieki. Z tym, że dotyczy to typowego sera białego. Z ricottą miałam do czynienia tylko raz. W ramach eksperymentu zastąpiłam nim twaróg w cieście i... uznałam, że jednak brakuje mi tego kwaskowatego posmaku. Tak oto serek ricotta poszedł w odstawkę na długi czas, czyli aż do momentu, kiedy trafiłam na ten przepis na muffiny. Moje jak widać nie wyszły takie wyrośnięte i rumiane, ale to chyba dlatego, że za bardzo rozrzedziłam ciasto. W przepisie było zaznaczone, żeby tak zrobić, gdyby ciasto wyszło za gęste, ale teraz wydaje mi się, że ono właśnie takie miało być - gęstsze niż na typowe muffiny, a ja... no, cóż, sami wiecie ;-) Niemniej jednak muffinki wyszły bardzo smaczne i baaardzo puszyste. Zostało mi jeszcze sporo ricotty, więc albo znajdę jakiś nowy, ciekawy przepis albo zrobię powtórkę - i to nie jedną !



Składniki na 10-12 sztuk:

- 1 jajko

- 75 ml oleju

- 150 g sera ricotta

- 200 g mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 130 g cukru

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 50 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g groszków czekoladowych, półsłodkich)


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C. Czekoladę połamać na drobne kawałki. Jajko roztrzepać z olejem, wanilią i ricottą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem , połączyć z masą serową. Dodać czekoladę i wymieszać. Gdyby ciasto było za gęste, dolać trochę mleka lub soku z pomarańczy. Blachę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyścielić papilotkami i nałożyć ciasto. Piec około 20 minut.

27 komentarzy:

  1. Mam ricottę ważną chyba jeszcze z tydzień:)
    Chyba już wiem co m.in z niej zrobię:)
    Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkąd kupiłam formy na muffiny moja siostryczka jest wielką fanką..

    U nas na wsi nie ma riccoty (chyba że sobie zrobię;)) - można użyć twarożku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pisze sie! Lubie ricotta! Czekolady nie, wiec opuszcze...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy jeszcze nie próbowałam ricotty, ale zbieram się do tego eksperymentu od jakiegoś czasu...

    Muffinki wyglądają pięknie!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie muszą smakować te muffiny:) A wiesz... zajrzyj do mnie, u mnie coś podobnego dziś będzie, tyle,że nie muffiny, a sernik z ricotty ;)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak przesłodko jaśniutkie! aż chce się sięgnąć po jedno ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za komentarze :-)

    Atria , myślę , że można dać twarożek , tylko dodać wtedy trochę więcej cukru.

    Majanko , a pewnie , że zajrzę , bo jestem ciekawa tego sernika i Twojej opinii na jego temat ;-)

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. prześliczne!
    jak dostanę ricottę gdzieś w moim mieście, to z pewnością je zrobię! ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. cudownie wyglądają z tymi kawałkami czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczniutkie są :) Przepis zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmmmm, moge powiedziec tylko jedno:fantastyczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapraszam Cię do zabawy w „To lubię”. Szczegóły na moim blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/09/to-lubie.html

    OdpowiedzUsuń
  13. alez pieknie sie prezentują !

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję Wam :-)

    Tak sobie myślę , że twarożek , który robi się do torcika maślanego (przepis w dziale "Bez pieczenia"), bardzo przypomina ricottę... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale ciekawe połączenie. Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  16. przepyszne musza byc,uwielbiam wypieki z ricotta..
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. takie serowe muffinki muszą być świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Najważ niehjszy jest smak. A ricotta czyni te muffiny niepowtarzalnymi. Polecam Ci również muffinki z czereśniami, poza sezonem można użyć mrożonych wiśni lub wiśni z syropu.
    http://czerwieniblekit.blox.pl/2010/07/Muffinki-z-ricotta-i-czeresniami.html
    Te są dopiero pyszne :) Pozdrawiam, Pati

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję za przepis , a właściwie za obydwa przepisy :-) Wiśnie w ogóle u mnie nie występują , ale może pokombinuję z innymi owocami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham muffiny we wszelkich postaciach. Z ricottą jeszcze nie robiłam, więc tym bardziej mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  21. mmm.. pysznie tu i pachnaco<3!
    Trafilam tu, bo poszukuje przepisu na esencjonalne, ciezkie czekoladowe muffiny. Do zrobienia i opisania na blogu:
    www.arbuziary.blogspot.com

    Mozesz mi cos doradzic?

    Pozdrawiam,
    m.

    OdpowiedzUsuń
  22. Może nie są to typowe muffiny , tylko babeczki , ale pyszne:
    http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2008/05/babeczki-czekoladowe.html

    OdpowiedzUsuń
  23. ...nie zmnieścił się link ;-) Miały być babeczki czekoladowe (w jednym dziale z muffinami).

    OdpowiedzUsuń
  24. Hej - jestem twoja fanka, a raczej twoich muffinow od dawna :) wyprobowalam dzisiaj przepis, bo jeszcze nigdy nie zalowalam twoich propozycji (ciasto muffinowe ala placek ekstra!). Uzylam zamiast serka ricotta serka waniliowego homogenizowanego i wyszly mega puszyste. Dodalam na wierzch jednak banana, bo lubie owoce w wypiekach i polecam z calego serca!

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeszcze takiego połączenia nie próbowałam, na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń