środa, 15 grudnia 2010

Rogaliki marchewkowe



Przepis na te pyszne rogaliki podała Pinkcake w ramach październikowej "Weekendowej cukierni". Od tamtej pory minęło już trochę czasu i pojawiały się one na wielu blogach, ale w końcu i ja je upiekłam. Najbardziej przypominają mi serowe ciasteczka (u mnie znane pod nazwą rożki niby-francuskie), z tą tylko różnicą, że mają taki bajecznie pomarańczowy kolor :-)



Składniki:

- 200 g marchewki startej na drobnych oczkach

- 250 g masła lub margaryny

- 2 szklanki mąki

- 2-3 łyżki cukru pudru


- marmolada lub gęsty dżem


Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder oraz marchewkę i zagnieść (można dosypać nieco mąki, jeśli potrzeba). Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na kształt koła i pokroić na "trójkąty" (u mnie wyszło 8 z każdego koła). Smarować marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec ok. 30 minut w 180°C (ja piekłam krócej, w wyższej temperaturze), aż będą chrupiące.



22 komentarze:

  1. ale cudne:) chetnie bym sobie takie schrupala do herbatki:)
    a to zdjecie w przekroju bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. miło widzieć je i u Ciebie. :) Ciągle pamiętam, jak pyszne były..

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja wlasnie kupilam przepyszny, czeresniowy dzem...czy taki bedzie pasowal?

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wyglądają te rogaliki :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite te rogaliki :)
    Ja już je kiedyś piekłam, ale nie wstawiałam na bloga. Może kiedyś i ja o nich przypomnę, bo warto. Są bardzo smaczne:)
    POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ one są idealnie równiutkie! Marzy mi się teraz talerz takich pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne:) Wyobrażam sobie ich marchewkowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne Evenko! Też je robiłam, bardzo nam smakowały :))
    Śliczny mają kolorek u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się, że i Ty się na nie skusiłaś:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za komentarze :-)

    Basiu , na pewno będzie pasował , tylko , żeby nie był za rzadki ;-)

    Pinkcake , kusiły mnie zewsząd te rogaliki , więc w końcu musiałam je zrobić ;-)
    Dziękuję za fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Polecam dać 3-4 łyżki cukru i 200 g masła - kostka. Tak jest w przepisach u wszystkich:) Nawet można zastanowić się nad większą ilością cukru, bo są i tak mało słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak widać , nie u wszystkich ;-) Pinkcake nie napisała , że ma być 200 g masła , tylko "kostka" , a dla mnie typowa kostka to 250 g. A co do cukru , to jak kto lubi (np. do rożków serowych w ogóle nie dodaje się cukru , tylko posypuje po upieczeniu cukrem pudrem).

    OdpowiedzUsuń
  13. Wg mnie nie ma co się kłócić o proporcje, bo sama podchodzę do nich bardzo luźno. Trochę mniej tłuszczu, trochę więcej mąki, dużo więcej marchewki itp... A za każdym razem i tak wychodzą przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pinkcake , też tak uważam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pyszne!! Chętnie to zjadłabym!! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki śliczny kolorek u Ciebie mają! Pyszne i zdrowe,prawda?

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję :-)

    Beatko , pyszne na pewno i może nie tak do końca zdrowe , ale na pewno zdrowsze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rogaliki sa rewelacyjne i jakze proste dl zrobienia. Dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  19. Rogaliki sa przepyszne. Ja uzylam powidel sliwkowych.
    A do tego takie latwe i tak szybko sie robi! Dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  20. Rogaliki są rewelacyjne!!! polecam

    OdpowiedzUsuń