niedziela, 30 października 2011

Ucierane ciasto z gruszkami


 
Kolejne ciasto z wykorzystaniem typowo jesiennych owoców, choć gruszki są chyba jednak mniej popularne od jabłek. Osobiście rzadko piekę z nimi ciasta, ale skoro teraz mam już dostęp do własnych owoców, to wzięłam się za przeszukiwanie netu w poszukiwaniu przepisów. Natknęłam się m.in. na ten i od razu przypadł mi on do gustu. Ciasto jest szybkie, proste, ciekawie wyglądające i co najważniejsze smaczne :-)





Składniki:

- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 jaja
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- cukier waniliowy
- 1-2 gruszki


Miękką margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając dodawać olej. W międzyczasie ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać do niej po łyżce piany delikatnie mieszając. Na koniec masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić bez zmian. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Wyłożyć do blaszki (ok. 12 x 24 cm) najpierw ciemną masę, a później jasną. Gruszki obrać, przekrajać na pół, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki i ułożyć na cieście. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.
Ciasto można dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.



24 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale intrygujący wzorek ma w środku :) Już na oko widzę, że bardzo by mi smakowało, bo to mój ulubiony rodzaj ciasta. Fajnie że wróciłaś Arabesko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie wygląda :) Jeszcze takiego nie jadłam. W ogóle mało gruszek jadam i chyba czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne ciasto! Narobilas mi na nie takiego smaka, ze mam ochote je zrobic :) a jak dluga byla Twoja forma?

    Pozdrawiam serdecznie i ciesze sie, ze wrocilas :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię jesienne ciasta. i właśnie się zastanawiam, co zrobić z miseczką gruszek...;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama nie wiem, czemu gruszki sa od jablek mniej popularne - przeciez rownie pysznie smakuja i w ciastach, i saute.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się , że przepis Wam się podoba :-)
    Moja forma miała wymiary 12 x 24 cm (zaraz dopiszę).

    Pozdrawiam i też się cieszę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładne i smaczne ciasto:).
    Bardzo się cieszę,że jesteś :**

    OdpowiedzUsuń
  9. lubie takie ucierane ciasta z owocami i Twoje zjadlabym z najwieksza ochota:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha! Wygląda na takie soczyste! Czuję , ze w moim przypadku na jednym kawałku by się nie skończyło:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszny widok!
    Gruszka w pięknym otoczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie ciasta;)a szczególnie z owocami,szybkie,nie za suche-idealne;)cudny blog!pozdrawiam,M.

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto wygląda niezwykle smacznie1

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie! Fajny ten wzorek, aż zachęca do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam gruszki w cieście, a Twoje wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto pysznie wygląda! Piszę po raz pierwszy, ale zaglądam od bardzo dawna i cieszę się straszliwie, że już jesteś:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe połączenie smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  18. cudownie wygląda! wracasz w pięknym stylu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Witaj! dobrze, że wróciłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam z jabłkami. Ciasto przepyszne, bardzo łatwe i szybko się robi. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Samo ciasto mi nie wyszlo nie polecam!

    OdpowiedzUsuń