Kolejne ciasto z wykorzystaniem typowo jesiennych owoców, choć gruszki są chyba jednak mniej popularne od jabłek. Osobiście rzadko piekę z nimi ciasta, ale skoro teraz mam już dostęp do własnych owoców, to wzięłam się za przeszukiwanie netu w poszukiwaniu przepisów. Natknęłam się m.in. na ten i od razu przypadł mi on do gustu. Ciasto jest szybkie, proste, ciekawie wyglądające i co najważniejsze smaczne :-)
Składniki:
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 jaja
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- cukier waniliowy
- 1-2 gruszki
Miękką margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając dodawać olej. W międzyczasie ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać do niej po łyżce piany delikatnie mieszając. Na koniec masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić bez zmian. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Wyłożyć do blaszki (ok. 12 x 24 cm) najpierw ciemną masę, a później jasną. Gruszki obrać, przekrajać na pół, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki i ułożyć na cieście. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.
Ciasto można dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.
Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńAle intrygujący wzorek ma w środku :) Już na oko widzę, że bardzo by mi smakowało, bo to mój ulubiony rodzaj ciasta. Fajnie że wróciłaś Arabesko! :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda :) Jeszcze takiego nie jadłam. W ogóle mało gruszek jadam i chyba czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńPiekne ciasto! Narobilas mi na nie takiego smaka, ze mam ochote je zrobic :) a jak dluga byla Twoja forma?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i ciesze sie, ze wrocilas :)
lubię jesienne ciasta. i właśnie się zastanawiam, co zrobić z miseczką gruszek...;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Sama nie wiem, czemu gruszki sa od jablek mniej popularne - przeciez rownie pysznie smakuja i w ciastach, i saute.
OdpowiedzUsuńCieszę się , że przepis Wam się podoba :-)
OdpowiedzUsuńMoja forma miała wymiary 12 x 24 cm (zaraz dopiszę).
Pozdrawiam i też się cieszę ;-)
Bardzo ładne i smaczne ciasto:).
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że jesteś :**
lubie takie ucierane ciasta z owocami i Twoje zjadlabym z najwieksza ochota:)
OdpowiedzUsuńPycha! Wygląda na takie soczyste! Czuję , ze w moim przypadku na jednym kawałku by się nie skończyło:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny widok!
OdpowiedzUsuńGruszka w pięknym otoczeniu.
Lubię takie ciasta;)a szczególnie z owocami,szybkie,nie za suche-idealne;)cudny blog!pozdrawiam,M.
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda niezwykle smacznie1
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Fajny ten wzorek, aż zachęca do upieczenia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gruszki w cieście, a Twoje wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńCiasto pysznie wygląda! Piszę po raz pierwszy, ale zaglądam od bardzo dawna i cieszę się straszliwie, że już jesteś:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wspaniałe połączenie smaków :D
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda! wracasz w pięknym stylu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj! dobrze, że wróciłaś :-)
OdpowiedzUsuńJakie jest piękne
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie mmm...
OdpowiedzUsuńZrobiłam z jabłkami. Ciasto przepyszne, bardzo łatwe i szybko się robi. Polecam.
OdpowiedzUsuńZ gruszkami...mniam. uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńSamo ciasto mi nie wyszlo nie polecam!
OdpowiedzUsuń