czwartek, 23 lutego 2012

Babka z łatką



Prosta babeczka, z ozdobną łatką w środku. Zamiast masła, czy margaryny dodaje się do niej olej. Nie jest ani sucha (piaskowa), ani bardzo wilgotna, powiedziałabym, że jest po środku, więc powinna smakować zarówno wielbicielom pierwszego jak i drugiego rodzaju ciasta :-)



Składniki:

- 5 jajek

- 1 szkl. cukru

- 1 i 1/2 szkl. mąki

- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

- 1 szkl. oleju

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżeczki kakao

- ulubiony aromat


Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i aromat. Stopniowo dolewać olej , ciągle mieszając. Masę podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Jasną masę wlać na dno natłuszczonej formy , a na wierzch masę kakaową. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

20 komentarzy:

  1. czasem mniej znaczy więcej :) nie wszystko może być wymyślne..

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka idealna ta łatka :P Cudna babka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda z łatką :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna babeczka Evenko!:))
    Widzę,że po maleńku nastaje czas babek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to musi być pyszna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. juz ja lubie - babke :) wiem co zagości na moim stole w ten weekend :) czegoś takiego szukalam nie za slodkie a zarazem idealne do kawy i na niedzielne popoludnie ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu , od czasu do czasu chce się właśnie czegoś takiego ;-)

    Justin&Dorothy , Karmelitka , Kachna , dziękuję :-)

    Majanko , w zanadrzu mam jeszcze jedną , ale to na później , bo jest kilka zaległych przepisów ;-)

    Bustani , a to już musisz sama ocenić wypróbowując przepis ;-)

    Reniek , w takim razie daj znać , czy smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry przepis na "awaryjne" ciasto, kiedy chce sie czegos slodkiego, a w domu nie ma ani grama masla :) Wyglada naprawde smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Thank you amazing blog, do you have twitter, facebook or something similar where i can follow your blog

    Sandro Heckler

    OdpowiedzUsuń
  10. Maggie , dziękuję :-) U mnie to było właśnie takie awaryjne , szybkie ciasto ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam takie babki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. slicznie Ci wyszla z ta kakaowa latka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co ty dużo mówić!20minut temu wyciągnęłam z piekarnika a już prawie jej nie ma.To chyba świadczy o tym jaka jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za komentarze :-)

    Dafefa , cieszę się , że smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam :)
    Jestem początkującą "kuchareczką" i to będzie moje pierwsze podejście do babki. Wiem, że często zdarza się, że z babki wychodzi zakalec. Czy z tą zdarzyło się tak komuś? I co ważniejsze - jak długo babka utrzyma świeżość? Jeśli upiekę dziś wieczorem(czwartek) to w niedzielę będzie jeszcze dobra?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Osobiście radziłabym upiec ją jutro , a nawet pojutrze jeśli to możliwe.
    Upieczona dzisiaj wytrzyma do niedzieli zapakowana w folię (oczywiście wcześniej całkowicie wystudzona), pozostawiona w chłodnym miejscu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo pyszna ta babeczka,upiekłam i jestem zachwycona.Zapraszam do mnie.Pozdrowienia mari http://mari-sweetcarrot.blogspot.com/2012/04/236-zapraszam-na-babke-z-atkacandy.html

    OdpowiedzUsuń