niedziela, 12 lutego 2012

Szarlotka z kisielem i herbatnikami



Przepis na tę pyszną, aromatyczną szarlotkę znalazłam na blogu Pieczarki Mysi. Od innych szarlotek odróżnia ją dodatek kisielu i zmielonych herbatników. Poza tym na wierzch daje się ciasto rozrzedzone mlekiem i rozprowadza łyżką zamiast wałkować. Czynność ta omal nie doprowadziła mnie do szału, bo ciasto niemiłosiernie kleiło się do łyżki, rąk (i czym tam jeszcze sobie pomagałam), dlatego następnym razem jednak pozostawiłabym je bez mleka i tradycyjnie rozwałkowała ;-) Nie mniej jednak szarlotka jest warta wypróbowania i wynagradza wszelki trud włożony w jej wykonanie :-)



Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 200 g masła

- 3/4 szklanki cukru

- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 jajka

- od siebie dodałam trochę aromatu waniliowego


Składniki na masę jabłkową:

- 1 i 1/2 kg jabłek

- kisiel cytrynowy (lub inny ulubiony)


Dodatkowo:

- 100 g ciasteczek typu petitki

- 4-5 łyżek mleka


Piekarnik nastawić na 180 st.C.

Ciastka pokruszyć lub zmiksować blenderem.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem , dodać jajka roztrzepane z cukrem i wszystko razem wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.

Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm. Spód i boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Następnie rozłożyć równo połowę ciasta (może się lekko lepić, dlatego pomoże nam maczanie dłoni w mące). Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i podpiec około 15 minut.

W tym czasie przygotować jabłka. Owoce umyć, osuszyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar soku, dodać kisiel (proszek) i dokładnie wymieszać.

Na podpieczony spód wysypać połowę pokruszonych ciasteczek, następnie wyłożyć jabłka, posypać masę owocową resztą ciasteczek. Pozostałą część ciasta połączyć z 4-5 łyżkami mleka tak , aby miało wygląd ciasta ucieranego i wylać na wierzch. Wyrównać powierzchnię i piec dodatkowe 30-35 minut na złoty kolor.

Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

15 komentarzy:

  1. robiłam ją tez jakiś czas temu ale nie dotrwała do zdjęć...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham szarlotkę zwłaszcza na ciepło z lodami i bita śmietaną :) Ajajaj :) Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna szarlotka. Dawno nie jadłam,a bardzo lubimy.
    Uściski Evenko:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada naprawde efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne kosteczki ;) Na pewno musiały być pyszne!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda wspaniale:) też zwróciłam na nią uwagę u Mysi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotka, zawsze mam ochotę na pyszna szarlotkę:) Twoja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. wiesz, ja uwielbiam Twoje ciastowe przepisy i obrazki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Atinko , dziękuję :-)

    Asiejko , bardzo mi miło :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najfajniejsze jest w blogach to, jak autor uczciwie powie co jest w danym przepisie fajne , a co nie, a niew ychwala wszystko pod niebiosa. Tu więc wiemy wałek do rąk, albo może jakis olej do smarowania łyżki i woda do rąk :) Ale trud się opłacił wyszła taka kształtna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Vanilko , staram się być obiektywna , przynajmniej jeśli chodzi o wykonanie , bo sam smak to już kwestia gustu - każdy ma swoje upodobania ;-)

    OdpowiedzUsuń