niedziela, 27 maja 2012

Ciasto rabarbarowe z kruszonką

  

Teraz, kiedy mam własny rabarbar w ogródku, nie może zabraknąć na blogu przepisów z tym właśnie składnikiem. Upiekłam ostatnio kilka ciast, ale tak się złożyło, że wszystkie przepisy są już tutaj (tyle, że w wersji z owocami). Ta receptura czekała dosyć długo na wypróbowanie (zdecydowanie za długo), ale teraz już wiem, że przynajmniej raz w roku będę do niej wracała. Drożdżowy spód, kwaśny rabarbar zatopiony w słodkiej masie serowej, a to wszystko posypane jeszcze słodszą kruszonką - pyszne !





Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 g drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 100 ml oleju

Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić zagłębienie , wokół brzegu nasypać soli. Drożdże rozkruszyć , wymieszać z mlekiem i ze szczyptą cukru , wlać do zagłębienia , posypać niewielką ilością mąki. Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia (do momentu gdy na górnej powierzchni utworzą się rysy).
Następnie dodać cukier , jajko i olej , wszystko razem zagnieść i wyrabiać , aż utworzy się jednorodne , błyszczące ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut , aż zwiększy swoją objętość o połowę.

Masa serowa:
- 500 g mielonego białego sera
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 100 g cukru
- cukier waniliowy

Ser dokładnie utrzeć z jajkami , budyniem , cukrem i cukrem waniliowym.

Kruszonka:
- 350 g mąki
- 200 g cukru
- 150 ml oleju
- 1 łyżeczka cynamonu lub odrobina olejku waniliowego (u mnie to drugie)

Do obłożenia:
- 1000 g rabarbaru (użyłam ok. 500 g)


Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm. Posypać 80 g cukru (5 łyżek) i odstawić.

Mąkę wymieszać z cynamonem , cukrem i olejem. Rozetrzeć palcami na kruszonkę. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki lub oleju.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkować. Wyłożyć do natłuszczonej dużej blachy (takiej od piekarnika) , na wierzchu rozsmarować masę serową , obłożyć odsączonym rabarbarem i posypać kruszonką. Całość odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Piec ok. 40 minut.



Przepis zaczerpnięty z gazetki "Ciasta domowe".

10 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Arabesko, jakie wspaniałe ciasto! jak sernik. ale jaki wypasiony!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszcze ogrodka i wlasnego rabarbaru. Ciasto musialo byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. absolutnie cudowne, zapisuję i może jeszcze zdążę upiec w sezonie rabarbarowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zawsze kusisz :) pysznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite a własny rabarbar do pozazdroszczenia

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też zazdroszczę własnego, prywatnego rabarbaru. Taki najlepiej smakuje. A ciasto wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto!
    Bardzo lubię takie:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za komentarze :-)

    Ten mój rabarbar ma już co najmniej 50 lat i miewa się całkiem dobrze. Mógłby tylko być choć trochę różowy , wtedy ładniej prezentowałby się na cieście ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rabarbar plus kruszonka to połączenie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń