poniedziałek, 21 października 2013

Gruszkowe muffiny z kruszonką



Piekłam już wiele muffinów o różnych smakach, ale gruszkowych jeszcze nie miałam okazji. Aż do tej pory. Za kardamonem nie przepadam, za to lubię smak cynamonu i dlatego wprowadziłam drobne modyfikacje do tego przepisu, zanim z niego skorzystałam. Babeczki wyszły wilgotne, z chrupiącą kruszonką na wierzchu, pachnące cynamonem z delikatną tylko nutą kardamonu. 

 

Składniki na 12 dużych muffinów:
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. brązowego cukru (część można zastąpić białym)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli

- 2 jajka
- 3/4 szkl.mleka
- 125 g rozpuszczonego masła (zastąpiłam 1/2 szkl. oleju)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 i 1/2 szkl. startych gruszek

Kruszonka:

- 1/4 szkl. mąki
- 1/4 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła

Składniki kruszonki wymieszać razem rozcierając palcami.

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. W drugiej roztrzepać widelcem jajka i połączyć z mlekiem, tłuszczem oraz wanilią. Zawartość obu misek krótko i niezbyt dokładnie wymieszać razem (ciasto ma pozostać grudkowate). Na koniec dodać starte gruszki. Ciasto nakładać łyżką do wyścielonych papilotkami foremek muffinkowych, wierzch posypać kruszonką. Piec w temp. 190 st.C przez ok. 20 minut (piekłam z termoobiegiem).


11 komentarzy:

  1. Piękne, jesienne zdjęcia i przepyszne muffinki z chrupiącym wierzchem, takie, jakie na pewno lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięciutkie, pyszne muffinki. Takie lubimy bardzo:)
    I kruszonka oczywiście jeszcze bardziej przyciąga.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne i ze zdjęcia i składu produktów

    OdpowiedzUsuń
  4. zjawiskowo wyglądają! cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę, że podobają się Wam. Zachęcam do spróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Porywam jedną... hmm albo dwie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja z kolei bardzo lubie kardamon, i to zarowno w wytrawnych daniach, jak i w slodkich wypiekach. Takie muffiny to dobre rozwiazanie sniadaniowe dla tych, co w biegu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne i wspaniale puszyste w środku :)

    OdpowiedzUsuń