środa, 8 stycznia 2014

Ciastka serowe



Pozostając w temacie "starego notatnika". Znalazłam w nim równie stary wycinek z gazety (lub kalendarza) z przepisem na serowe ciasteczka. Jedyne tego rodzaju ciastka serowe, jakie robiłam do tej pory, nie zawierały w ogóle cukru. Te natomiast mają go całkiem sporo, ale za to są bez tłuszczu (oprócz tego w serze). Byłam ciekawa co z tego wyjdzie, bo choć przepis jest stary i wyblakły, to nigdy wcześniej z niego nie skorzystałam. Ale do rzeczy. Po upieczeniu ciasteczka były twardawe i chrupiące z wierzchu, raczej miękkie w środku. Natomiast po nocy spędzonej w zamkniętym pojemniku zrobiły się z lekka gumowate (dlatego też lepiej zostawić je odkryte). Szczerze mówiąc zastanawiałam się, czy w ogóle podawać Wam ten przepis, bo byłam do niego nieco sceptycznie nastawiona, ale m-żonek przekonał mnie, bo jak to określił "ciastka są ciekawe w smaku". No, a poza tym następnego dnia już ich nie było - dzieci wszystkie wyjadły, a to chyba też o czymś świadczy ;-)




Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 250 g białego sera
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

- 1 jajo do posmarowania

Ser zmielić, połączyć z resztą składników i dokładnie wyrobić. Rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 3 mm) i wykrawać foremką dowolne kształty. Ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem, każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 10 minut.

Z podanej porcji wyszło mi 46 ciastek.


8 komentarzy:

  1. Najpierw "je się oczami"... a patrząc na te Twoje ciasteczka nie sposób ich ominąć. Wyglądają tak kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wierzę w gumowatość Twoich ciastek :) Wyglądają na kruche i pyszne, zresztą nie sądzę żeby doczekały dnia następnego po pieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Antenko, dziękuję, tym bardziej, że w pochmurny dzień trudno uchwycić "smakowitość" czegokolwiek ;-)

    Daktyle, bo te na zdjęciu jeszcze były chrupiące :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, nigdy bym nie wpadła na upieczenie ciastek z sera. Również nie wierzę w gumowatość, a zresztą jeśli nawet, to tajemnicze zniknięcie wszystkich o czymś świadczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wyglądają. Fajnie,że próbujesz przepisy ze "starego zeszytu". Takie zeszyty to skarb :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama też posiada taki zeszyt, niestety jest tam tylko kilka przepisów na ciasta, reszta to głównie mięsiwo ;-)

    OdpowiedzUsuń