piątek, 18 listopada 2016

Ciasto mozaika





Lekkie i kolorowe ciasto śmietankowe. Na biszkopcie kakaowym, z dodatkiem pięciu różnych galaretek.
Przygotowanie takiego ciasta nie jest skomplikowane, ale pochłania trochę czasu. Wcale nie dlatego, że jest pracochłonne, tylko wymaga czekania. To głównie galaretki opóźniają cały proces, dlatego warto przygotować je dzień wcześniej. Tak samo biszkopt można upiec w dniu poprzedzającym "składanie" ciasta. Wręcz zalecam, by to zrobić, jak zresztą w przypadku każdego biszkoptu, który ma być potem przekrojony na dwa blaty.



 Biszkopt:

– 5 dużych jaj

– 3/4 szkl. cukru

– 1 szkl. mąki tortowej

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 3 płaskie łyżki kakao

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki mleka


Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, po czym dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30 minut.

Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.


Galaretki:

- 4 galaretki w różnych kolorach


Każdą galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, w osobnych naczyniach. Wystudzić i wstawić do lodówki do zastygnięcia (najlepiej przelać je do prostokątnych pojemników z pokrywkami, wtedy można ustawić jeden na drugim).

Dobrze zastygnięte galaretki w pojemnikach zanurzać na chwilę w gorącej wodzie, aby swobodnie dały się wyjmować. Galaretki pokroić w kostkę i wymieszać ("na sucho" kolory będą dokładniej przemieszane).


Masa:

- 1 galaretka cytrynowa (lub 3 łyżeczki żelatyny)

- 500 ml śmietanki 30-36%

- 1 cukier waniliowy

- 3 łyżki cukru pudru


Galaretkę (lub żelatynę) rozpuścić w 100 ml gorącej wody (aby łatwiej dało się to zrobić, naczynie można wstawić do gorącej wody). Ostudzić.

Zimną śmietankę ubić razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Tężejącą galaretkę stopniowo wlewać do ubitej śmietanki, ciągle miksując. Na koniec masę połączyć z pokrojoną galaretką za pomocą łyżki lub szpatułki.

Biszkopt przekroić na dwa placki. Jeden włożyć z powrotem do blaszki (w której się piekł), nałożyć równomiernie masę śmietanowo-galaretkową, przykryć drugim plackiem biszkoptowym i lekko docisnąć. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.


Uwagi:

Biszkopt i galaretki można przygotować dzień wcześniej.


5 komentarzy:

  1. I zrobiłam dzisiaj. Ba, nawet już kawałek (całkiem spory) zjadłam. Bardzo, bardzo smaczne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta łatwo wchodzą ;-) Cieszę się, że zachęciłam Cię do zrobienia go :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie zapraszam do mnei na bloga
    http://filmowyzbiornik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam takie ciacho z dzieciństwa :) cieszy oczy i podniebienie. W niedzielę może zrobię dla nas, celebrujemy takie chwile z herbatką w ulubionym smaku na wodzie zdrowej bo filtrowanej.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pięknie i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń