piątek, 3 lutego 2017

Trdelnik (trdlo)




Trdelnik to wypiek pochodzący ze Słowacji, popularny także w Czechach oraz na Węgrzech. 
Robi się go z cienkich pasków ciasta drożdżowego, obtaczanych w posypce cukrowo-cynamonowej i zapieczonych na chrupiąco. Najlepsze podawane na ciepło.

Zanim jednak zabierzemy się za przygotowanie ciasta, proponuję najpierw postarać się o foremki. Można kupić w sklepie (takie jak tutaj) albo zrobić samemu. Ja wykorzystałam tekturowe rolki po ręcznikach papierowych i owinęłam je folią aluminiową. Jeżeli folia jest wystarczająco sztywna, to można nawet zrezygnować z tekturowych rurek, a rolki formować na wałku.






Składniki:
- 450 g mąki
- 1 szkl. (250 ml) mleka
- 50 g cukru
- 25 g drożdży
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli

Dodatkowo:

- 40-50 g masła
- cukier kryształ
- cynamon

- tekturowe rurki ok. 4-5 cm średnicy (np. takie po papierowych ręcznikach)
- folia aluminiowa

W połowie letniego mleka rozpuścić drożdże z cukrem, posypać łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko mocniej podgrzać i rozpuścić w nim masło. Odstawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajko i żółtka, sól oraz mleko z masłem. Wszystko razem dokładnie wyrobić, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek miski (gdyby tak się nie stało i ciasto wyglądałoby na zbyt rzadkie, dosypać trochę mąki).  Następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na około 45 minut.

W międzyczasie przygotować "foremki", owijając folią aluminiową tekturowe rurki.
Cukier wymieszać z cynamonem i wysypać na tackę do obtaczania.
Masło (40-50 g) rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Podzielić na 12* równych części. Każdą część uformować w dość cienki wałeczek (o długości ok. 50 cm) i rozwałkować. Powstały pasek ciasta nawijać na przygotowaną wcześniej rurkę w taki sposób, aby paski minimalnie na siebie zachodziły (podobnie jak do rurek z kremem). Końcówki dobrze docisnąć, aby nie odkleiły się w czasie pieczenia.
Rurki z ciasta posmarować rozpuszczonym masłem i obtoczyć w cynamonowym cukrze. Ustawić pionowo na blasze i ostrożnie (żeby nie upadły) wstawić na najniższą półkę nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec 15-18 minut, na rumiano (najlepiej z termoobiegiem, zmniejszając temp. do 160 st.C).

Uwagi:
Ja miałam 6 tekturowych rurek, dlatego ciasto podzieliłam na połowę i upiekłam rurki w dwóch turach.



Na podstawie przepisu z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz