poniedziałek, 13 marca 2017

Drożdżowe ciasto z dynią




Przepis trochę nietypowy jak na tę porę roku, bo dla wielu z Was wypieki dyniowe kojarzą się raczej z jesienią (dla mnie też), zwłaszcza, jeśli są z dodatkiem startej dyni, a nie puree. Tak się jednak złożyło, że miałam do wykorzystania jeszcze trochę świeżej dyni, więc postanowiłam wypróbować pewną dawno już zachowaną recepturę. 
Ciasto nie przypomina typowej drożdżówki, chociaż dużo w nim drożdży. Jest mniej puszyste i o wiele bardziej wilgotne, właśnie za sprawą dyni. No i ten słoneczny kolor... uwielbiam dynię choćby tylko za to :-)



Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 4 szklanki mąki (tortowej lub innej pszennej)
- 2 szklanki obranej i drobno startej dyni (ok. 400 g)
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g świeżych drożdży
- 6 łyżek oleju
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub pomarańczowego


W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru pudru i rozpuścić w ciepłym mleku. Wierzch posypać łyżką mąki, po czym odstawić do wyrośnięcia.

Gdy zaczyn wyrośnie dodać do niego 3 całe jajka, resztę cukru pudru, olej i aromat. Wymieszać. Na końcu dodać startą dynię, szczyptę soli i przesianą mąkę. Wszystko razem wymieszać mikserem (na małych obrotach) przez ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się jednolite i lśniące. Następnie wyłożyć na blaszkę (23 x 33 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 minut, aby trochę podrosło. Po tym czasie wstawić ciasto do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i piec przez około 60 minut (gdyby wierzch zaczął zbyt mocno się rumienić, przykryć folią aluminiową.
Upieczone i wystudzone ciasto można posypać po wierzchu cukrem pudrem.




Na podstawie przepisu s. Leonilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz