piątek, 7 kwietnia 2017

Babka tulipan



Pyszna, kolorowa babka, w sam raz na Wielkanoc. 

Ciasto składa się z czterech warstw: jedna jest z dodatkiem kakao, druga z kisielem, trzecia z budyniem i ostatnia z makiem. Kolejność wykładania dowolna. Po przekrojeniu surowego ciasta nożem powinien powstać wzorek przypominający kwiat tulipana (stąd nazwa babki). Nie przejmujcie się, jeśli nie do końca Wam się to uda - abstrakcje też są piękne :-)





Składniki:
- 6 jaj
- 250 g masła (o temp. pokojowej)
- 1 szkl. cukru pudru
- 1/2 szkl. cukru zwykłego
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. oleju
- 1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego (40 g)
-  1 torebka kisielu wiśniowego
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki kakao
- odrobina aromatu waniliowego
- szczypta soli
- ew. odrobina czerwonego barwnika spożywczego*


Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem za pomocą miksera. Dodać żółtka, chwilę ubijać, po czym wlać olej i aromat waniliowy. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli i cukrem (1/2 szkl.). Ciasto podzielić na 4 części: do jednej wsypać proszek budyniowy, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej mak. Dokładnie wymieszać w osobnych naczyniach. Formę do babki (26 cm) lub tortownicę z kominkiem albo długą keksówkę wysmarować masłem. Wykładać po jednej warstwie ciasto (kolejność dowolna), rozsmarowując na spodzie formy. Na koniec "przeciąć" nożem przez środek surowe ciasto. Piec w temperaturze 170 st.C przez około 50 minut.

*Odkąd kisiele nie zawierają sztucznych barwników, ich kolory nie są już tak intensywne (po dodaniu do ciasta czerwony jest szarobury), więc jeśli zależy wam na ładnym kolorze, radzę użyć dodatkowo trochę barwnika spożywczego.


2 komentarze: