czwartek, 27 kwietnia 2017

Sezamowe ciasto z kruszonką


 
Ucierane ciasto z dodatkiem tahini, posypane kruszonką. Wersja podstawowa jest jasna, ja natomiast użyłam pasty sezamowej z dodatkiem kakao (przypomina trochę nutellę), stąd też ciemny wygląd całego ciasta.
Smakuje doskonale. Jest lekko wilgotne, aromatyczne i ma pyszną sezamowo-cynamonową kruszonkę. Polecam :-)



Składniki:
- 100 g masła
- 1/2 szkl. pasty sezamowej (tahini)*
- 1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 szkl. cukru**
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. mleka

Kruszonka:
- 1/4 szkl. jasnego brązowego cukru (użyłam trzcinowego)
- 1/3 szkl. mąki
- 30 g masła
- 1 łyżka pasty sezamowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu


Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Masło, pastę sezamową oraz oliwę utrzeć mikserem na kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie jajka - po jednym, za każdym razem dokładnie ubijając masę. Na koniec dodać wanilię oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, na przemian z mlekiem - stopniowo, po trochu jednego i drugiego. Miksować tylko do połączenia się składników.

Połączyć ze sobą składniki kruszonki i rozetrzeć tak, aby powstała grudkowata masa.

Podłużna formę (12 x 23 cm lub trochę większą) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto i rozprowadzić je nieco wyżej po bokach. Wierzch posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 160 st.C przez ok. 65 minut (sprawdzić patyczkiem).
Studzić w formie przez 15-20 minut, po czym wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

*Użyłam ciemnej pasty sezamowej z dodatkiem kakao (stąd ciemny kolor ciasta). Do kupienia w Lidlu, gdzie właśnie trwa "Tydzień grecki".
**Zwykle pasta sezamowa jest niesłodzona, jednak ciemna wersja smakuje podobnie jak nutella, więc zmniejszyłam u siebie ilość cukru do 3/4 szklanki.



Na podstawie tego przepisu.

8 komentarzy:

  1. O mniam, to ciasto będę musiała upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli nie mam cukru brązowego to jak go zastąpić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć zwykłego, białego :-)

      Usuń
    2. A w takiej samej proporcji? bo biały chyba trochę słodszy od brązowego :)Pozdrawiam

      Usuń
    3. Przy takiej ilości to niewielka różnica (ok. 1 łyżeczkę mniej) ;-)

      Usuń
  3. Ciasto bardzo apetyczne, pięknie pachnie. Zdecydowanie trafiło w gusta moich domowników - fanów sezamków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że nie tylko ja lubię sezam oraz jego pochodne i bardzo mnie to cieszy :-)

      Usuń
  4. Fajne ciasto,a ja mam prosbe o porade,potrzeba mi biszkopt do tortu o smaku tahini i zastanawiam sie jak przystosowac pani przepis,nie moge uzyc nasion sezamu,bo maz nie moze jesc zadnych ziaren (uchylki jelitowe) w gre wchodzi tylko pasta tahini.

    OdpowiedzUsuń