wtorek, 5 września 2017

Kruche ciasto z masłem orzechowym i dżemem



Kruche ciasto z dżemem, z dodatkiem masła orzechowego. Wymyśliłam je sobie i wyszło nawet lepsze niż się spodziewałam. Smakowało tak, jakby 'peanut butter cookies' przełożyć dżemem. Pyszne, wręcz uzależniające.

Surowe ciasto jest dosyć kruche, dlatego najlepiej wałkować je pomiędzy kawałkami folii lub na macie silikonowej i razem z nią przenosić do blaszki. W ten sposób ciasto pozostanie w jednym kawałku. Oczywiście matę lub folię odwracamy ciastem do dołu, a na koniec odrywamy, nie pieczemy jej razem z ciastem ;-)



Składniki:
- 500 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 100 g masła orzechowego (gładkiego)
- 50 g smalcu (można zastąpić masłem)
- 200 g cukru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- odrobina aromatu waniliowego

- słoik dżemu (ok. 500 ml) - użyłam truskawkowego wymieszanego z kilkoma łyżkami śliwkowego i wiśniowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, masłem orzechowym i smalcem. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, następnie wraz z aromatem waniliowym dodać do mąki z tłuszczem i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować pomiędzy kawałkami folii, wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Dżem wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozsmarować na cieście i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem.Ciasto piec w temperaturze 180 st.C przez około 35 minut.



5 komentarzy:

  1. cikawie to sobie wymyśliłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę �� zapomniałam dodać mąki do dżemu, ale może nie będzie źle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli dżem jest w miarę gęsty, to nie musi być :-)

      Usuń