Kruche ciasto z dżemem, z dodatkiem masła orzechowego. Wymyśliłam je sobie i wyszło nawet lepsze niż się spodziewałam. Smakowało tak, jakby 'peanut butter cookies' przełożyć dżemem. Pyszne, wręcz uzależniające.
Surowe ciasto jest dosyć kruche, dlatego najlepiej wałkować je pomiędzy kawałkami folii lub na macie silikonowej i razem z nią przenosić do blaszki. W ten sposób ciasto pozostanie w jednym kawałku. Oczywiście matę lub folię odwracamy ciastem do dołu, a na koniec odrywamy, nie pieczemy jej razem z ciastem ;-)
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 100 g masła orzechowego (gładkiego)
- 50 g smalcu (można zastąpić masłem)
- 200 g cukru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- odrobina aromatu waniliowego
- słoik dżemu (ok. 500 ml) - użyłam truskawkowego wymieszanego z kilkoma łyżkami śliwkowego i wiśniowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, masłem orzechowym i smalcem. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, następnie wraz z aromatem waniliowym dodać do mąki z tłuszczem i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować pomiędzy kawałkami folii, wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Dżem wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozsmarować na cieście i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem.Ciasto piec w temperaturze 180 st.C przez około 35 minut.
cikawie to sobie wymyśliłaś! :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję :-)
Usuńa nie ma za co:)
UsuńPiekę �� zapomniałam dodać mąki do dżemu, ale może nie będzie źle
OdpowiedzUsuńJeżeli dżem jest w miarę gęsty, to nie musi być :-)
UsuńIntrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńWitam.Ja ze wzgledow zdrowotnych nietety nie moge jesc masla orzechowego,ale zamiast niego chcialabym uzyc pasty tahini.Jak pani mysli czy wyszloby dobre?
OdpowiedzUsuńJako wielbicielka chałwy myślę, że wyszłoby nawet bardzo dobre :-)
UsuńFajny przepis. Ja trochę zmodyfikowałam: Do ciasta dodałam aromat rumowy, na pierwszą warstwę ciasta posypałam kakao na to wiśnie że słoika piana z białek i grubo pokruszone ciasto. Wyszło super.
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł co zrobić z masłem orzechowym.
Też fajnie :-) Następnym razem może i ja pokuszę się o piankę - akurat nazbierało mi się trochę białek.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :-)