piątek, 29 września 2017

Chleb codzienny



Prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Zawiera co prawda niewielki dodatek drożdży, ale dzięki nim ciasto wyrasta szybciej i nie jest takie "kapryśne". Dlatego też nawet na słabym zakwasie będzie miało dobre wspomaganie ;-)
Po upieczeniu chlebek ma dosyć cienką, miękką skórkę, lekko wilgotne wnętrze i wspaniały smak. Zachęcam do wypróbowania przepisu.




Zaczyn:
- 100 g zakwasu żytniego
- 100 g mąki pszennej (typ 650)
- 150 g letniej wody

Wymieszać w misce i odstawić na noc (albo na 8-12 godz.)

Ciasto właściwe:

- cały zaczyn
- 300 g wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soli
- kulka świeżych drożdży wielkości dużego orzecha laskowego
- 600-650 g mąki pszennej (typ 650)

Do miski wlać wodę, rozpuścić w niej miód, drożdże, dodać zaczyn, sól i wymieszać na jednolitą masę.
Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto (ja dosypałam trochę więcej mąki niż podaje przepis), przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny* (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę albo blat. Uformować okrągły bochenek (lub dwa małe), włożyć do koszyka i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 i 1/2 godziny.
Wyrośnięty bochenek ostrożnie przełożyć z koszyka na blachę lub rozgrzany kamień. Piec najpierw przez 10 minut w naparowanym piekarniku, nagrzanym do 250 st.C, później zmniejszyć temperaturę do 220 st.C i piec kolejne 10 minut. Na końcu zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i dopiekać, aż będzie rumiany, a postukany od dołu wyda głuchy odgłos (to powinno zająć też ok. 10 minut).

*Czas wyrastania może się różnić od podanego, zależnie od temperatury pomieszczenia.


Na podstawie przepisu z tego bloga.

8 komentarzy:

  1. Nieziemsko smacznie wygląda ten chleb na zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam świeżoupieczony domowej roboty chleb i w dodatku na zakwasie. Też czasami dodaję kuleczkę drożdży aby przyspieszyć wyrastanie chleba jak nie jestem czasowa..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na to, że pod tym względem zgadzamy się we wszystkim :-)
      Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Przecudnie wygląda ten chlebek. Szkoda że nie mam talentu chlebowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat ten przepis jest całkiem prosty, więc nie powinno być z nim problemów. :-)

      Usuń
  4. Jaka to ładna nazwa - chleb codzienny :-) Chleb też pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,jestem na etapie pieczenia chleba na zakwasie,wcześniej piekłam na drożdżach.
    Mam pytanie czy mogę użyć zakwasu pszennego,bo właśnie taki sobie wyhodowałam.I jeszcze jedno pytani,może banalne ale dla mnie ważne.Jak dokarmiać zakwas lodówkowy.
    Wyczytałam że dokarmiać raz lub dwa razy w tygodniu np.łyżka mąki i tyle samo wody.Ale nie znalazłam informacji jaka to ma być mąka.Ja robiłam zakwas z mąki pszennej razowej 2000,czy taką samą mąką mam dokarmiać? Może niech Pani napisze jak to robi.Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście używam tylko zakwasu żytniego, niezależnie od rodzaju chleba.
      Czy można tu użyć zakwasu pszennego ? Można. Z dodatkiem drożdży nawet na słabszym zakwasie chlebek powinien dobrze urosnąć.
      A co do samego zakwasu. Wystarczy dokarmić go raz na 10 dni, mąką razową. Odjąć dwie łyżki zakwasu (najlepiej zużyć, ale jeśli nie mamy do czego, to trzeba niestety wyrzucić), na to miejsce dodać 2 łyżki mąki i tyle samo wody. Wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie można go już używać albo schować z powrotem do lodówki.

      Pozdrawiam.

      Usuń